- آشنایی با بیماری
- 1404/01/14
- دسته بندی: سلامت بانوان
- تاریخ انتشار: 1404/01/12
- زمان مطالعه: 7 دقیقه
زگیل تناسلی زنان، عارضه عفونی شایع و قابل درمانی است که با ایجاد برجستگیهای نرمی در ناحیه تناسلی همراه بوده و ممکن است باعث بروز مشکلاتی مانند احساس خارش، درد و ناراحتی شود.
زگیل تناسلی زنان چیست؟
زگیل تناسلی زنان، عارضه عفونی شایع و قابل درمانی است که با ایجاد برجستگیهای نرمی در ناحیه تناسلی همراه بوده و ممکن است باعث بروز مشکلاتی مانند احساس خارش، درد و ناراحتی شود. این عارضه در اصل یک بیماری مقاربتی است که بر اثر انتقالِ برخی گونههای ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) به وجود میآید.
اصطلاح زگیل تناسلی زنان به انگلیسی
این عارضه در انگلیسی با اصطلاح genital warts شناخته میشوند.
نشانههای زگیل تناسلی در زنان
ابتلا به ویروس HPV یکی از متداولترین انواع بیماریهای مقاربتی در زنانی است که از نظر جنسی فعال هستند. با این حال، در مواردی این عارضه در زنان مجرد هم دیده میشود.
بهطور کلی، ممکن است این عارضه در زنان با نشانههای زیر همراه باشد:
ترشحات واژن
خارش
خونریزی
سوزش
بزرگ شدن و گسترش یافتن زگیل تناسلی زنان با احساس درد و ناراحتی توأم خواهد بود.
ابتلا به ویروس HPV، در چه کسانی بیشتر اتفاق می افتد
تمام بانوان و در طول دوران فعالیت جنسی خود، در معرض ابتلا به ویروس HPV قرار دارند. با این حال، ابتلا به این عارضه در گروههای زیر شایعتر است:
زنان دارای سنین ۳۰ سال یا کمتر
بانوان سیگاری
خانمهایی که از دستگاه ایمنی ضعیفتری برخوردار هستند.
زنانی که در کودکی مورد سوء استفاده جنسی قرار گرفتهاند.
کودکانی که مادران آنها در هنگام تولدِ نوزاد، به این عارضه دچار بودهاند.
انواع زگیل تناسلی در بانوان
زگیل ناحیه تناسلی بانوان اگر قابل دیدن باشد، هم میتواند به صورت خوشهای و هم به صورت تکی پدیدار شود و هم ممکن است به شکل یک برآمدگی نرم و گوشتی یا شبیه گلِکلم باشد.
بهطور معمول، رنگ زگیلها با سایر بخشهای اطراف آنها تفاوت دارد و اندکی تیرهتر است. در مواردی، زگیلهای تناسلی بسیار ریز و کوچک بوده و با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیستند.
زگیل تناسلی زنان، علاوه بر دستگاه تناسلی، ممکن است در مناطق مختلفی از بدن مانند لب، دهان، زبان یا گلوی افرادی پدیدار شود که با شریک جنسی خود رابطه دهانی برقرار میکنند. انواع زگیل تناسلی در بانوان عبارتند از:
زگیل تناسلی داخل واژن یا مقعد
زگیل تناسلی اطراف واژن و مقعد
زگیل تناسلی روی لابیا
زگیل تناسلی دهانه یا گردن رحم
راههای انتقال زگیل تناسلی در بانوان
زگیل تناسلی زنان، بهطور کلی، از طریق برقراری انواع گوناگون رابطه جنسی مانند رابطه دهانی، واژنی و مقعدی منتقل میشود. ابتلا به این عفونت ویروسی، ممکن است برای مدت چند هفته یا حتی چند ماه، نهفته باشد و پس از این مدت ظاهر شود.
دلایل بروز زگیل ناحیه تناسلی
همان طور که گفته شد و در اغلب موارد، ابتلا به زگیل ناحیه تناسلی بانوان، بر اثر آلوده شدن به ویروس HPV است. این ویروس انواع مختلفی دارد که حدود30 تا 40 درصد از آنها به ناحیه دستگاه تناسلی منتقل شده و بدون عارضه هستند. این در حالی است که تنها تعداد معدودی از آنها باعث ایجاد زگیل این عارضه میشوند. ویروس HPV، بسیار مسری است و از طریق تماس پوستی انتقال مییابد و به همین دلیل هم، یکی از شایعترین انواع بیماریهای مقاربتی بهشمار میرود.
در حقیقت، ابتلا به HPV، به قدری شایع است که مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، از آن بهعنوان متداولترین انواع بیماریهای مقاربتی یاد کرده و اظهار میکند که اغلب افرادی که از نظر جنسی فعال هستند، به احتمال قوی، در مقاطعی از زندگی خود به این ویروس مبتلا میشوند.
با این حال، ابتلا به ویروس مذکور همیشه با عارضه زگیل ناحیه تناسلی همراه نبوده و در بسیاری موارد، بدون ایجاد عارضه و به صورت خود به خود از بین میرود. زگیل تناسلی زنان، با زگیلهای مشابهی که روی دست یا سایر نقاط بدن بروز میکنند، تفاوت دارد. منظور این است که زگیلهای معمولیِ دست نمیتوانند به ناحیه تناسلی انتقال یابند.
عوارض
ابتلا به ویروس HPV و زگیل ناحیه تناسلی بانوان، از اصلیترین عوامل ابتلا به سرطان دهانه رحم بهشمار میرود. به علاوه، این امر ممکن است در ایجاد تغییرات پیشسرطانیِ سلولهای ناحیه دهانه رحم یا دیسپلازی موثر باشد. در مواردی هم، ابتلا به این عارضه ممکن است به ایجاد سرطانِ اندام تناسلی زنان منجر شود.
تاثیر زگیل تناسلی بر بارداری
اگر فرد دارای سابقه زگیل تناسلی است، هنگام بارداری باید آن را به پزشک خود اطلاع بدهد. هرچند این عارضه ممکن است هیچ اثری روی فرد و جنین نداشته باشد، اما از آنجایی که بسیاری از سلولها در دوران بارداری در حال رشد و تکثیر هستند، پزشک باید از هرگونه رشد غیرمعمول یا تغییرات دیگر مراقبت کند. علاوه بر این، ممکن است بارداری سبب زگیل تناسلی بزرگتر از حد معمول شود.
روش تشخیص
تشخیص این بیماری، فقط ازسوی پزشک متخصص امکانپذیر است و به روشهای زیر انجام میشود:
بررسی سلامتی جنسی زنان
برای تشخیص این بیماری، ابتدا پزشک سوالات مختلفی را در زمینه تاریخچه سلامتی و جنسیِ فرد مطرح خواهد کرد. در عین حال، پزشک متخصص درباره نشانههای تجربه شده و نوع رابطه جنسی فرد اعم از دهانی، با کاندوم و سایر روشها پرسشهایی را طرح میکند.
معاینه فیزیکی
زگیل تناسلی زنان ممکن است در بخشهای عمیقتر بدن ایجاد شود. به همین دلیل، لازم است معاینه فیزیکی دقیقی انجام شده و ناحیه تناسلی از نزدیک بررسی شود. برای تشخیص زگیل تناسلی زنان، ممکن است پزشک معاینه خود را با استفاده از یک محلول اسیدی ملایم انجام دهد. بهکارگیری این محلول باعث آشکارتر شدن زگیل دستگاه تناسلی زنان خواهد شد.
آزمایش پاپاسمیر
برای تشخیص وجود این عارضه در فرد، آزمایش پاپاسمیر نیز ازسوی متخصص زنان انجام میشود. این آزمایش با برداشتن بخش کوچکی از سلولهایِ بافتِ دهانه رحم همراه بوده و بهمنظور اطمینان از وجود HPV انجام میشود. برخی از انواع این ویروس، ممکن است نتایجی غیرعادی در آزمایش پاپ اسمیر ایجاد کنند که این امر، از نشانههای تغییرات پیشسرطانی بافت دهانه رحم بهشمار میآید.
در صورت مشاهده هرگونه ناهنجاری، پزشک متخصص دستور غربالگری متناوب را صادر خواهد کرد. این کار، یک روند تخصصی است که کولپوسکوپی نام دارد و بهمنظور نظارت بر وضعیت سلامت دهانه رحم و بافتهای واژن و اندام تناسلی زنان انجام میشود.
بنابراین، در صورت نگرانی از احتمال دچار شدن به سرطان دهانه رحمِ حاصل از ویروس HPV، لازم است فرد هر چه زودتر به پزشک زنان مراجعه کرده و تحت درمان قرار گیرد. علاوه بر همه مواردی که گفته شد، پزشک متخصص میتواند با انجام آزمایش DNA، نوع ویروس ایجادکننده زگیل تناسلی زنان را تشخیص دهد.
روش پیشگیری
تزریق واکسن، از شایعترین روشهای پیشگیری از ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی و زگیل تناسلی در بانوان بهشمار میرود. این واکسن که گارداسیل (Gardasil) و گارداسیل9 (Gardasil 9) نام دارد، میتواند از زنان در برابر ابتلا به انواع سرطانزا و پر خطر این ویروس محافظت کند.
واکسن دیگری هم وجود دارد که با نام سرواریکس (Cervarix) شناخته میشود. تزریق این واکسن هم از بروز سرطان دهانه رحم جلوگیری میکند. با این حال، قادر نیست از ایجاد زگیل تناسلی زنان جلوگیری کند.
واکسن ویروس پاپیلومای انسانی از 9 تا 45 سالگی قابل تزریق است؛ بنابراین، این گروههای سنی میتوانند با تزریق این واکسن، از بدن خود در مقابل ابتلا به ویروس HPV محافظت کنند. واکسن مذکور، بسته به سن مصرفکننده در دو یا سه نوبت به او تزریق خواهد شد. هر دو نوع واکسن یادشده باید پیش از آغاز فعالیت جنسی فرد و قبل از قرار گرفتن در معرض ویروس HPV تجویز شوند. استفاده از کاندوم یا سد دهانی (dental dam) هنگام برقراری رابطه جنسی نیز از دیگر روشهایی است که خطر ابتلا به زگیل ناحیه تناسلی در بانوان را کاهش میدهد.
ایجاد یک مانع محافظتکننده فیزیکی، از نکات مهمی است که از انتقال این ویروس جلوگیری میکند. توجه به این نکته ضروری است که در صورت ابتلا به عارضه زگیل ناحیه تناسلی بانوان، فرد باید شریک جنسی خود را از موضوع مطلع کرده و با در نظر گرفتن موازین احتیاطی، از وی محافظت کند.
زگیل ناحیه تناسلی بانوان در مواردی با خارش شدید همراه است. با این حال، گزینههای درمانی و داروهایی وجود دارند که این عارضه را بهبود میبخشند.
برخی انواع ویروس HPV، پر خطر بوده و باعث بروز زگیلهایی میشوند که میتوانند خطرناک و سرطانزا باشند. به همین دلیل و در صورت مشاهده این عارضه، لازم است فرد هر چه زودتر به پزشک متخصص مراجعه و با او مشورت کند.
مالکیت معنوی مجله سلامت پلاس (healthplusmag.ir) علامت تجاری ناشر است و سایر علائم تجاری مورد استفاده در این مطلب متعلق به دارندگان علامت تجاری مربوطه می باشد.
ناشر وابسته یا مرتبط با دارندگان علامت های تجاری نیست و توسط دارندگان علامت تجاری حمایت، تایید یا ایجاد نشده است مگر اینکه خلاف آن ذکر شده باشد و هیچ ادعایی از سوی ناشر نسبت به حقوق مربوط به علائم تجاری شخص ثالث وجود ندارد.