- زیبایی و تناسب اندام
- 1404/02/09
- دسته بندی: آشنایی با بیماری
- تاریخ انتشار: 1404/02/09
- زمان مطالعه: 4 دقیقه
کم خونی چیست ؟ در حقیقت کم خونی یا آنمی زمانی اتفاق می افتد که در بدن فرد گلبول های قرمز به اندازه ی کافی وجود نداشته باشد یا گلبول های قرمز خون عملکرد درستی نداشته باشند.
کم خونی چیست ؟ در حقیقت کم خونی یا آنمی زمانی اتفاق می افتد که در بدن فرد گلبول های قرمز به اندازه ی کافی وجود نداشته باشد یا گلبول های قرمز خون عملکرد درستی نداشته باشند. گلبول های قرمز خون، اکسیژن را در سراسر بدن حمل می کنند. اکسیژن به سلول ها نیرو می بخشد و به بدن انرژی می دهد. در واقع بدون گلبول های قرمز، بدن انرژی لازم برای عملکرد طبیعی اندام ها را دریافت نمی کند. در حالی که برخی از انواع کم خونی کوتاه مدت و خفیف هستند، برخی دیگر می توانند تا پایان عمر ادامه داشته باشند و در صورت عدم درمان، کم خونی ممکن است تهدید کننده زندگی فرد باشد.
کم خونی چیست ؟ مختصری در مورد علل آن
کم خونی یا فقر آهن یکی از انواع اختلالات خونی است که در آن به دلیل تغییرات غیرطبیعی گلبول های قرمز، هموگلوبین خون کاهش پیدا می کند. هموگلوبین در گلبول های قرمز خون وجود دارد که از طریق آن اکسیژن به گلبول های قرمز متصل شده و این اکسیژن توسط مویرگ ها به بافت های مختلف بدن برسد. از آنجایی که تمام سلول های بدن انسان برای زنده ماندن به اکسیژن نیاز دارند، کمبود آن منجر به هیپوکسی (کاهش دسترسی سلول های بدن به اکسیژن) شده و گسترهٔ وسیعی از مشکلات را به همراه دارد.
علائم کم خونی شامل احساس خستگی، ضعف،کمردرد و ... می باشد. برای درمان کم خونی، با توجه به نوع آن، از راه ها و روش های مختلفی استفاده می شود. به این معنا که با توجه به علت کم خونی که میتواند پایین بودن سطح آهن در بدن یا کمبود ویتامین B12 و اسید فولیک، خونریزی شدید، بیماری های کلیوی و غیره باشد، مناسب ترین روش درمان توسط پزشک برای بیمار در نظر گرفته می شود.
آشنایی با انواع کم خونی
در حقیقت کم خونی یک بیماری شایع است و تقریباً یک سوم جمعیت جهان به کم خونی مبتلا هستند. انواع مختلفی از کم خونی وجود دارد که هر کدام باعث کاهش سطح گلبول های قرمز خون می شوند. در این بخش از مقاله به معرفی انواع مختلف کم خونی پرداخته ایم.
کم خونی های تغذیه ای
کم خونی مهلک (Pernicious) : کم خونی پرنیشیوز، به علت کمبود ویتامین B12 به وجود می آید؛ این نوع بیماری یک بیماری خود ایمنی است که مانع از جذب ویتامین B12 در بدن می شود.
کم خونی ناشی از فقر آهن : همانطور که از نامش پیداست، کم خونی ناشی از فقر آهن زمانی اتفاق می افتد که بدن فرد آهن کافی برای ساخت هموگلوبین نداشته باشد. هموگلوبین ماده ای در گلبول های قرمز خون است که برای گلبول های قرمز این امکان را فراهم می کند تا اکسیژن را در سراسر بدن حمل کنند.
کم خونی مگالوبلاستیک : کم خونی مگالوبلاستیک نوعی کم خونی ناشی از کمبود ویتامین است و زمانی اتفاق می افتد که بدن ویتامین B12 و/یا ویتامین B9 (فولات) کافی دریافت نکند.
کم خونی های ارثی
کم خونی داسی شکل : در این نوع کم خونی ، سلول های داسی شکل، گلبول های قرمز خون را تغییر می دهد و دیسک های انعطاف پذیر گرد را به سلول های داسی شکل سفت و چسبنده تبدیل می کند که جریان خون را مسدود می کند.
کم خونی فانکونی : کم خونی فانکونی یک اختلال خونی نادر است.
کم خونی Diamond-Blackfan : این نوع اختلال ارثی، مغز استخوان را از تولید گلبول های قرمز کافی باز می دارد.
کم خونی های ناشی از گلبول های قرمز غیر طبیعی
آیا تا به حال اصطلاحاتی نظیر کم خونی نورموسیتیک ، کم خونی میکروسیتیک ، کم خونی سیدروپلاستیک ، کم خونی همولیتیک و یا انواع آنمی را شنیده اید؟ مطمئنا این نام های آشنا را قبلا شنیده اید اما شاید دقیقا ندانید منظور از این اصطلاحات در کم خونی چیست! در این بخش از مقاله همچنان همراه ما باشید تا بدانید انواع کم خونی چیست و هر کدام از انواع آنمی به چه دلیل اتفاق می افتد.
کم خونی همولیتیک : در این کم خونی، گلبول های قرمز خون فرد، سریع تر از حد معمول تجزیه می شوند یا می میرند.
کم خونی آپلاستیک : این نوع کم خونی زمانی اتفاق می افتد که سلول های بنیادی در مغز استخوان فرد گلبول های قرمز کافی نمی سازند.
کم خونی همولیتیک خود ایمنی : در کم خونی همولیتیک خود ایمنی، سیستم ایمنی بدن فرد به گلبول های قرمز خون حمله می کند.
کم خونی سیدروبلاستیک : در کم خونی سیدروبلاستیک، بدن فرد گلبول های قرمز کافی ندارید و در عوض آهن زیادی در خون وجود دارد.
کم خونی ماکروسیتی : این نوع کم خونی زمانی اتفاق می افتد که مغز استخوان فرد گلبول های قرمز غیر طبیعی بزرگی بسازد.
کم خونی میکروسیتیک : کم خونی میکروسیتیک زمانی اتفاق می افتد که گلبول های قرمز خون به اندازه کافی هموگلوبین نداشته باشند؛ به این ترتیب در آنمی میکروسیتیک گلبول های قرمز کوچک تر از حد معمول هستند.
کم خونی نورموسیتیک : در کم خونی نورموسیتیک ، تعداد گلبول های قرمز خون کمتر از حد معمول است، به علاوه، آن گلبول های قرمز از مقدار طبیعی هموگلوبین برخوردار نیستند.
کم خونی
در حقیقت کم خونی یک بیماری شایع است و تقریباً یک سوم جمعیت جهان به کم خونی مبتلا هستند.
مالکیت معنوی مجله سلامت پلاس (healthplusmag.ir) علامت تجاری ناشر است و سایر علائم تجاری مورد استفاده در این مطلب متعلق به دارندگان علامت تجاری مربوطه می باشد.
ناشر وابسته یا مرتبط با دارندگان علامت های تجاری نیست و توسط دارندگان علامت تجاری حمایت، تایید یا ایجاد نشده است مگر اینکه خلاف آن ذکر شده باشد و هیچ ادعایی از سوی ناشر نسبت به حقوق مربوط به علائم تجاری شخص ثالث وجود ندارد.