- مراقبت از پوست
- 1403/11/08
کبد یکی از عضوهای مهم و حساس بدن است که مراقبت ویژهای میطلبد. کمکاری یا از کار افتادن کبد عوارض جدی و خطرناکی برای سلامت بدن به دنبال خواهد داشت. عادات غذایی نادرست و سبک زندگی غلط، ریسک ابتلا به کبد چرب را افزایش میدهند. بیماری کبد چرب با درد و ناراحتی شکمی ظاهر شده و کمکم به تب، حالت تهوع و خونریزی داخلی تبدیل میشود.
کبد یکی از عضوهای مهم و حساس بدن است که مراقبت ویژهای میطلبد. کمکاری یا از کار افتادن کبد عوارض جدی و خطرناکی برای سلامت بدن به دنبال خواهد داشت. عادات غذایی نادرست و سبک زندگی غلط، ریسک ابتلا به کبد چرب را افزایش میدهند. بیماری کبد چرب با درد و ناراحتی شکمی ظاهر شده و کمکم به تب، حالت تهوع و خونریزی داخلی تبدیل میشود.
طب سنتی روشهای درمانی مختلفی برای رفع علائم کبد چرب دارد که در ادامه با آنها آشنا میشویم. یادتان باشد که با وجود تمامی راههای درمانی که در این مطلب ذکر میکنیم بهتر است که با دریافت مشاوره آنلاین و یا مراجعه حضوری به پزشکان متخصص دکترتو، بهترین روش درمانی را انتخاب کنید.
کبد چرب یک بیماری شایع در افراد مبتلا به اضافهوزن و دیابت است که در مراحل ابتدایی هیچ علائمی ایجاد نمیکند، اما میتوانید مشکلات جدی برای سلامت ایجاد کند. مصرف الکل و خوردن حجم زیادی از غذا موجب میشود تا مقداری از کالریهای مصرفی ما به چربی تبدیل شوند و این چربی در سلولهای کبد ذخیره شود.
اما در اکثر مواقع درمان کبد چرب با تغییراتی ساده در سبک زندگی و به کار بردن روشهای خانگی و مصرف داروهای کنترل کننده، درمان میشود. در این مقاله از مجله درمانکده میتوانید با روشهای مختلف درمان کبد چرب آشنا شوید.
بیماری کبد چرب چیست؟
جذب مواد غذایی ضروری و دفع مواد زائد از بدن بر عهده کبد است. این اندام حیاتی به صورت طبیعی چربی دارد، اما اگر به واسطه عادات غذایی ناسالم یا عوامل ژنتیکی، میزان چربی انباشتهشده در کبد بیشتر از حد لازم شود، بیماری کبد چرب به وجود میآید که در علم پزشکی به آن هپاتیک استئاتوز میگویند. به طور کلی کبد چرب دو نوع دارد:
کبد چرب الکلی (ALD): زیادهروی در مصرف نوشیدنیهای الکلی عامل اصلی ابتلا به بیماری کبد چرب الکلی است که با قطع مصرف بهبود مییابد. کبد چرب الکلی خود به سه نوع ورم کبد، هپاتیتیس الکلی و سیروز الکلی تقسیم میشود. وجود درد در قسمت بالا و سمت راست پهلو نشانه ورم کبد است که با قطع مصرف الکل، علائم رفع میشوند.
در صورتی که مصرف الکل همچنان ادامه داشته باشد، احتمال ابتلا به هپاتیت الکلی بیشتر میشود. وخیمترین نوع کبد چرب الکلی هم سیروز الکلی است که بیمار را با خونریزی داخلی ورم شکمی راهی بیمارستان میکند.
کبد چرب غیرالکلی (NAFLD): کبد چرب غیرالکلی بر دو نوع کبد چرب ساده و استئاتوهپاتیت غیرالکلی است. کبد چرب ساده بیماری زیاد جدی و خطرناکی نیست و صرفاً با رعایت رژیم غذایی مناسب و تغییرات جزئی در عادات زندگی قابل پیشگیری و درمان است، اما استیتوهپاتیتیس غیرالکلی از نوع خطرناک بوده و حاکی از التهاب ساختار سلولی کبد است، در صورتی که رفع نشود به از کار افتادگی یا کمکاری حاد کبدی (سیروز)، فیبروز (آسیب جداره کبد) و یا حتی سرطان کبد تبدیل خواهد شد.
علل چرب شدن کبد چیست؟
عوامل ژنتیکی یا سبک زندگی ناسالم از علل اصلی کبد چرب محسوب میشوند. از دیگر علل چرب شدن کبد میتوان به چاقی، دیابت، فاکتورهای محیطی، چربی خون بالا و میکروبهای دستگاه گوارش اشاره کرد. بر اساس آموزههای طب سنتی اگر مزاج اصلی کبد که گرم و مرطوب است به هم بخورد باعث ناراحتی کبد میشود.
پرخوری، زیادهروی در مصرف نوشیدنیهای گازدار، شیرینیجات، نوشیدن آب سرد بلافاصله پس از غذای گرم، و افراط در مصرف گوشت قرمز از جمله عواملی هستند که باعث بر هم خوردن مزاج طبیعی کبد و سردی کبد میشوند. مصرف زیاد نمک، چربی و هضم نامناسب بهعنوان عوامل بروز نشانههای بیماری کبد چرب در طب سنتی عنوان شدهاند.
درمان کبد چرب با طب سنتی
خوشبختانه طب سنتی روشهای درمان خانگی مفیدی برای رفع مشکل کبد چرب دارد، به علاوه اینکه مصرف داروهای گیاهی و درمان کبد چرب با طب سنتی از روشهای درمانی پرطرفدار برای پیشگیری و رفع این بیماری مرگبار هستند، چراکه طب سنتی و داروهای گیاهی معمولاً درد و عوارض کمتری به نسبت روشهای درمانی دارویی دارند. نخستین اقدام برای درمان کبد چرب با طب سنتی، تغییر در عادات و رژیم غذایی، کاهش مصرف گوشت و چربی، و مصرف بیشتر میوه و سبزیجات است، شما میتوانید با مراجعه به دکتر طب سنتی بهترین روش درمانی را برای خود انتخاب کنید.
مصرف سبزیجات تازه مثل هویج، کلم، کاهو، ترب، تربچه، سرکه، سیب، آبغوره، پیاز، لیموترش، سیب، سیر، کم کردن مصرف گوشت و جایگزین کردن پروتئینهای گیاهی مانند سویا در رژیم غذایی روزانه از جمله دستورات اصلاح تغذیه برای پیشگیری و درمان کبد چرب با طب سنتی هستند.
طب سنتی همچنین نوشیدن آب بین غذا را به شدت رد میکند. یکی از روشهای درمانی گیاهی برای رفع این بیماری کشنده، درمان کبد چرب با عرقیات است. عرق خارشتر، عرق بید، عرق کاسنی، و عرق شاهتره از جمله توصیههای خوراکی طب سنتی برای درمان کبد چرب با عرقیات هستند. مصرف دو تا سه بار زنجبیل تازه در هفته باعث میشود که با افزایش متابولیسم، بدن جذب چربی کمتری داشته باشد.
مصرف ادویهها هم برای درمان کبد چرب با طب سنتی توصیه میشود از جمله شیوه درمان خانگی کبد چرب با زردچوبه که باعث پاکسازی کبد میشود.
درمان خانگی کبد چرب گرید ۱
شایعترین و سادهترین نوع این بیماری، کبد چرب گرید ۱ است که با تغییرات عادات غذایی به راحتی برطرف میشود. از هر سه نفر یک نفر به بیماری کبد چرب ساده یا کبد چرب گرید ۱ مبتلا است. برای درمان خانگی کبد چرب گرید ۱ باید از مصرف غذاهای زیر پرهیز کنید:
غذاهای سرخکردنی سرشار از چربی و کالری که باعث افزایش تجمع چربی در کبد میشوند.
گوشت قرمز و پرچرب
زیادهروی در مصرف نمک یکی از عوامل اصلی ابتلا به کبد چرب است.
غذاهای فرآوری شده و نوشیدنیهای گازدار
در کنار تغییر عادات غذایی ناسالم برای درمان خانگی کبد چرب گرید ۱، مصرف مواد غذایی پاکسازی کننده هم میتواند به درمان انواع گریدهای کبد چرب کمک کند. یکی از مواد پاکسازی کننده طبیعی زردچوبه است. طب سنتی برای درمان خانگی کبد چرب با زردچوبه بر آنزیمهای پاککننده سموم و چربی این ادویه و چاشنی جادویی متکی است که جایگاه ویژهای هم در طب هندی دارد.
یکی دیگر از مواد غذایی که معجزهای برای کبد چرب به شمار میرود سیر است. وجود سلنیوم و آلیسین در سیر باعث سمزدایی کبد شده و روش درمان قطعی کبد چرب گرید ۱ محسوب میشود. سیب هم از خوراکیهای مورد تائید طب سنتی برای درمان خانگی کبد چرب گرید ۱ است.
وجود ماده پکتین در سیب، کلسترول را پایین آورده و باعث درمان کبد چرب گرید ۱ میشود. روغنهای آلی سرد مثل روغن کتان، روغن شاهدانه و روغن زیتون هم میزان چربی اضافی کبد را تعدیل و سموم بدن را جذب میکنند. از دیگر خوراکیهایی که برای درمان خانگی کبد چرب گرید ۱ در طب سنتی توصیه میشوند میتوان به این موارد اشاره کرد:
گردو: به خاطر وجود ترکیبات گلوتاتیون، اسید چرب امگا ۳ و آرژنین با دفع آمونیاک کبد باعث پاکسازی میشود.
مرکبات: به خاطر ویتامین ث و آنتیاکسیدانی که دارند مواد سرطانزا و سموم مضر را از بدن دفع میکنند.
کلم: وجود آنزیمهای سمزدا در کلم آن را به یکی از خوراکیهای مفید برای درمان خانگی کبد چرب گرید ۱ تبدیل کرده است.
آووکادو
چغندر
درمان خانگی کبد چرب گرید ۲
کبد چرب گرید ۲ با خستگی و بیحالی، کاهش وزن، حالت تهوع، بیاشتهایی، زرد شدن رنگ پوست و چشمها، درد در قسمت شکم یا سمت راست فوقانی شکم ورم پا و شکم همراه است. کبد چرب گرید ۲ به نسبت گرید ۱ خطرات بیشتری دارد و علائم آن نیز سریعتر آشکار میشود.
برای درمان قطعی کبد چرب گرید ۲ نخستین کاری که باید انجام دهید تغییر عادات روزانه و پرهیز از مصرف الکل است، چراکه الکل باعث تشدید کبد چرب سطح ۲ میشود. مصرف مواد غذایی پاکسازی کننده به دفع چربیهای اضافه کبد کمک کرده وزن را کاهش میدهد.
ورزش هم از دیگر روشهای درمان کبد چرب گرید ۲ است. خوشبختانه در بیشتر موارد، صرف تغییر عادات غذایی برای درمان کبد چرب گرید ۲ کفایت میکند و نیازی به درمان دارویی نیست. میتوانید با همان روشهای خانگی و گیاهی درمان کبد چرب در طب سنتی بیماری کبد چرب گرید ۲ را با مشورت دکتر درمان کنید.
درمان خانگی کبد چرب گرید ۳
زمانی که چربی انباشتهشده در کبد زیاد از حد میشود، چربی به سایر اندامها سرایت میکند. این مرحله همان کبد چرب گرید ۳ است که شاهد التهاب کبد هستیم و جریان خون به راحتی در آن گردش ندارد. در این حالت، تمام شریانها سعی میکنند که مواد مغزی و سمی را پمپاژ کنند، اما ضعیف و ناتوان هستند. به همین دلیل درمان کبد چرب گرید ۳ به نسبت دو سطح دیگر سختتر است. تغییر رنگ پوست بیمار و زرد شدن آن از نخستین نشانههای کبد چرب گرید ۳ است.
تورم رگهای شکمی و حالت مار مانند گرفته و بیهوش شدن بیمار و از کار افتادن کلیهها از دیگر نشانههای بیماری کبد چرب پیشرفته هستند.
درست است که درمان کبد چرب گرید ۳ سختتر است، اما این به معنای قابل درمان نبودن آن نیست. باز هم نخستین راه رسیدن به درمان کبد چرب گرید ۳، تغییر و اصلاح سبک زندگی است. گاهی در سطح سه شاهد بروز بیماریهایی مثل کلسترول بالا، فشار خون یا دیابت هم خواهیم بود، اینجاست که باید سراغ درمان دارویی بروید. زمان مؤلفه مهمی برای درمان کبد چرب گرید ۳ محسوب میشود. هرچقدر زمان تشخیص زودتر باشد، امکان درمان کامل بالاتر میرود.
پس از تشخیص باید اضافه وزن و چربیهای زائد بدن کم شوند. بعد سراغ تغییر رژیم غذایی و مصرف بیشتر میوه و سبزیجات تازه، کربوهیدراتها و پروتئینها بروید و چربیها و نمک را کم کنید. ورزشهایی مثل شنا، یوگا و دوچرخهسواری هم برای درمان کبد چرب گرید ۳ توصیه میشوند. شما میتوانید با مشورت پزشکان متخصص دکترتو، چه به صورت معاینه حضوری و چه به صورت مشاوره آنلاین، بهترین روش درمانی را انتخاب کنید.
درمان کبد چرب گرید ۳ در طب سنتی
روشهای درمان خانگی و گیاهی برای درمان کبد چرب در طب سنتی برای سطح ۳ این بیماری مرگبار هم قابل تعمیم هستند:
سیر با از بین بردن چربیهای اضافی بدن و کاهش وزن به درمان کبد چرب گرید ۳ کمک میکند.
مصرف اسید چرب امگا ۳ برای درمان کبد چرب با طب سنتی توصیه میشود. برای این منظور طب سنتی مصرف ماهی، گردو بذر کتان را تجویز میکند.
قهوه نوشیدنی است که برای درمان خانگی کبد چرب گرید ۳ توصیه میشود. وجود آنتیاکسیدان و اسید کلروژنیک در قهوه، التهاب کبدی را کاهش میدهد.
باتوجه به نوع مزاج در طب سنتی میتوان از رژیم سم زدایی بدن هم استفاده کرد.
مصرف منظم کلم بروکلی هم با از بین بردن چربیهای اضافی کبد برای درمان این بیماری مؤثر است.
رژیم غذایی مناسب برای درمان خانگی کبد چرب
خون پس از عبور از دستگاه گوارش به کبد میرسد و در آنجا ترکیبات چربی و پروتئینی تولید میکند. اگر چربی و کربوهیدراتی که وارد کبد میشوند زیادتر از حد لازم باشند، چربی اضافه در کبد تشکیل میشود و باعث بروز بیماری کبد چرب میگردد. به همین دلیل است که درمان کبد چرب در طب سنتی رابطه تنگاتنگی با اصلاح عادات غذایی و رژیم غذایی دارد. اگر برایتان سؤال است که رژیم غذایی مناسب برای درمان خانگی کبد چرب چه ویژگیهایی باید داشته باشد با ما همراه شوید:
۱. کاهش مصرف چربیهای اشباعشده
چربی موجود در غذا و سلامت کبد رابطه مستقیمی باهم دارند. چربیهای اشباع موجود در لبنیات، روغنهای هیدروژنه، فستفودها و گوشت حیوانات در رژیم غذایی مناسب برای درمان خانگی کبد چرب باید محدود شوند. روغنهای گیاهی مثل روغن کنجد و زیتون هم باید جایگزین روغنهای هیدروژنه بشوند.
۲. کاهش مصرف فروکتوز
علاوه بر کم کردن میزان چربی در رژیم غذایی مناسب برای درمان خانگی کبد چرب، باید قند یا فروکتوز هم کاهش پیدا کند، چراکه وجود این قند در فرایند سوختوساز بدن باعث انباشت چربی شده و به کبد آسیب میزند.
۳. افزایش مصرف خوراکیهای فیبردار، میوه و سبزیجات
هر چقدر میوه و سبزیجات بیشتری مصرف کنید، میزان کالری دریافتی از غذاها به خاطر فیبر موجود در آنها کمتر میشود و باعث سلامت کبد میگردد. غلات و حبوبات هم منبع غنی فیبر هستند.
۴. افزایش مصرف امگا ۳
امگا ۳ نقش مهمی در حفظ سلامت سلولهای کبدی ایفا میکند و التهاب کبدی را کاهش میدهد. امگا ۳ موردنیاز در رژیم غذایی مناسب برای درمان خانگی کبد چرب از ماهیهای مختلف مثل سالمون، ساردین، هالیبوت، و ماهی تن تأمین میشود. شاهدانه، بذر کتان، گردو روغن زیتون هم منابع گیاهی امگا ۳ هستند که برای گیاهخواران توصیه میشوند.
خوراکیهایی که برای کبد چرب مفید هستند!
به طور کلی، رژیم غذایی مناسب برای درمان خانگی کبد چرب و پیشگیری از ابتلا به آن باید به این شکل باشد.
خرما: خاصیت پاکسازی کبد از چربی اضافی
عدس: به خاطر وجود پروتئین و فیبر زیادی که دارد برای درمان خانگی بیماریهای کبدی در طب سنتی تجویز میشود.
تخمه آفتابگردان: خاصیت چربیزدایی از کبد دارد.
خیار: خیار ادرارآور است و سموم اضافی بدن را از طریق ادرار دفع میکند. به علاوه اینکه به خاطر وجود فیبر بالایش باعث کاهش وزن شده و اجازه انباشت چربی در کبد را نمیدهد.
مواد غذایی ممنوع برای کبد چرب | مواد غذایی که باید کم مصرف شوند | مواد غذایی مجاز برای کبد چرب |
قند شکر بستنی نوشیدنیهای گازدار مرباهای شیرین کره | نان برنج گوشت قرمز سیبزمینی | آب و مایعات کاهو سبزیجات برگدار سبز شیر کدو کلم روغن زیتون مرغ ماهی |
بهترین میوهها برای درمان و کنترل کبد چرب
در طب سنتی به مصرف میوه و سبزیجات برای درمان و کنترل کبد چرب توصیه زیاد شده است. لبو، انگور، توتهای تازه و توت خشک از جمله میوههای مفید برای درمان و کنترل کبد چرب هستند. لبو را خشک کرده و سپس به شکل پودر در غذا یا نوشیدنیها مصرف کنید. مصرف آب لبو علاوه بر سمزدایی برای درمان کمخونی هم توصیه میشود. وجود آنتیاکسیدان در انواع توتها باعث شده که خاصیت ترمیمکنندگی کبد داشته باشند.
در طب سنتی برای دفع چربی کبد استفاده از انواع توتها تجویز میشود. مصرف آب انگور یا انگور تازه هم ازجمله روشهای خانگی توصیهشده برای درمان سریع کبد چرب به شمار میآید. دیگر میوه و خوراکی مفید برای پاکسازی کبد، چغندر است. یک فنجان چغندر رنده یا خردشده را با آب نصف لیمو دو قاشق غذاخوری روغن زیتون ترکیب کنید و به عنوان سالاد برای پاکسازی کبد به مدت یک هفته هر دو ساعت یک بار دو قاشق میل کنید. در ادامه بهترین میوهها برای درمان و کنترل کبد چرب را با هم میخوانیم:
۱. سیب سبز
یکی از بهترین میوهها برای درمان و کنترل کبد چرب، سیب سبز و به طور کلی سیب است. مصرف سیب سبز با پوست به خاطر داشتن مواد معدنی با چربیهای زائد مقابله میکند و باعث پاکسازی کبد میشود.
۲. آووکادو
ترکیباتی که در آووکادوجود داشته باعث شده که چربی اضافی کمتری در کبد جمع شود و به این ترتیب عملکرد کبدی را بهبود میبخشد.
۳. دارابی و گریپ فروت
گریپ فروت، دارابی و لیموترش عنوان ناجی کبد چرب را با خود یدک میکشند. آنزیم موجود در گریپ فروت، کبد را تحریک کرده و چربیها و مواد سمی را از آن دفع میکند. اسید مالیک و کاراتنوئید موجود در دارابی هم باعث پاکسازی و تقویت کبد میشوند.
۴. لیموترش
این ترش دوستداشتنی نه فقط به عنوان میوه بلکه باید همراه همیشگی رژیم غذایی درمان خانگی کبد چرب باشد. هر روز صبح ناشتا آب لیموترش تازه را با یک لیوان آب داغ ترکیب کرده و میل نمایید. یک روش ساده برای پاکسازی و سمزدایی کبد. مصرف این میوه برای پاکسازی معده و روده هم مفید است.
۵. موز
وجود پتاسیم در موز با کمک به هضم مواد غذایی و دفع فلزات سنگین و توکسینها یکی از بهترین میوهها برای درمان و کنترل کبد چرب محسوب میشود.
۶. بادام زمینی
شاید به نظرتان عجیب بیاید، اما درست شنیدید! بادامزمینی نقش مهمی در پیشگیری از بیماری کبد چرب دارد، چراکه اشتهای کاذب را مهار میکند. مصرف روزانه چند عدد بادام زمینی در فواصل معین باعث ایجاد حس سیری و عدم تمایل به خوردن تنقلات ناسالم و پرخوری میشود که از علل اصلی ابتلا به کبد چرب هستند.
۷. عناب
مصرف عناب، آنزیمهای کبدی را کاهش میدهد و نقش مؤثری در درمان و کنترل کبد چرب دارد.
۸. بادام تلخ
در طب سنتی برای تصفیه کبد به مصرف بادام تلخ توصیه شده است، البته اگر معدهتان سرد یا ضعیف است بهتر است بادام را همراه با شکر میل نمایید.
۹. طالبی و خربزه
یکی از روشهای درمان کبد چرب با طب سنتی مصرف میوه خربزه و طالبی است که منافذ کبد را باز میکنند، البته زیادهروی در مصرفشان ممکن است اثرات سو داشته باشد.
درمان کبد چرب با عرقیات
یکی از روشهای خانگی درمان کبد چرب با طب سنتی، مصرف عرقیات گیاهی است. پیش از این هم به عرق گیاهی خارشتر، شاهتره و کاسنی بهعنوان داروی گیاهی مؤثر برای کنترل و درمان کبد چرب اشاره کردیم. در ادامه به سایر روشهای خانگی درمان کبد چرب با عرقیات میپردازیم:
۱. عرق خار مریم
نخستین پیشنهاد طب سنتی برای کبد چرب عرق خار مریم است. وجود سیلیمارین در گیاه خار مریم آن را به گیاه دارویی مفیدی برای درمان سیروز کبدی تبدیل کرده که سلولهای آسیبدیده کبد را درمان میکند، البته زیادهروی در مصرف آن ممکن است باعث آلرژی، سردرد، حالت تهوع و استفراغ شود. میزان مصرف مجاز آن روزانه یک فنجان همراه با آب است.
۲. عرق رازیانه
عرق رازیانه به خاطر داشتن استروژن، ویتامینهای A,B,Cو D ادرارآور است و مواد سمی را از کبد و دستگاه گوارش دفع میکند. برای درمان کبد چرب با طب سنتی روزانه دو فنجان صبح و عصر عرق رازیانه میل کنید.
۳. عرق رزماری
گیاه رزماری علاوه بر خاصیت ضدالتهابی و ضد دردهای مفصلی، میزان تجمع چربیهای اضافی در کبد چرب را کاهش میدهد. همچنین التهاب کبدی را هم برطرف میکند.
۴. عرق کاسنی
یکی از عرقیات مفید برای درمان کبد چرب با طب سنتی، عرق گیاه کاسنی است که کارش تقویت سیستم گوارشی و پاکسازی و سمزدایی کبد است. به علاوه اینکه یکی از گیاهان مفید درمان خانگی برای کاهش چربی خون و درمان کبد به شمار میرود. روزی یک فنجان کوچک عرق کاسنی همراه با آب یا یک فنجان دمنوش کاسنی میتواند به بهبود کبد چرب کمک کند.
۵. درمان خانگی کبد چرب با خاکشیر
خاکشیر از گیاهان دارویی پرکاربرد برای درمان خانگی، پاکسازی و سمزدایی کبد بوده و به قاتل کبد چرب مشهور است. عرق خاکشیر برای پاکسازی خون، کبد و کاهش وزن در طب سنتی توصیه میشود. اگر از بیماری کبد چرب رنج میبرید و به دنبال درمان خانگی کبد چرب با خاکشیر هستید میتوانید یکی از راههای زیر را امتحان کنید:
خاکشیر را با ترنجبین ترکیب کنید. این ترکیب خاصیت رطوبت دهندگی دارد، برای درمان سودا و بلغم توصیه میشود و مزاج خشک (صفرا و سودا) را نرم میکند.
روشهای مختلفی برای درمان خانگی کبد چرب با خاکشیر وجود دارد. یکی از آنها مصرف جوشانده خاکشیر است. دو قاشق غذاخوری خاکشیر را با دو لیوان آب بجوشانید و ناشتا میل کنید. بهتر است تا نیم ساعت پس از مصرف این جوشانده چیزی نخورید.
ترکیب خاکشیر با کاسنی و شاهتره هم برای سمزدایی کبد توصیه میشود. یک قاشق غذاخوری خاکشیر را با عرق کاسنی و عرق شاهتره ترکیب کرده و میل نمایید.
برای درمان خانگی کبد چرب با خاکشیر میتوانید آن را با آب پنیر، ترنجبین، بارهنگ و خرفه ترکیب نمایید.
۶. عرق گیاهی سرکه انگبین
عرق سرکه انگبین ترکیبی از عسل، سرکه طبیعی و عرق نعنا است که برای درمان کبد چرب با طب سنتی توصیه میشود. خاصیت ضدالتهابی، ضد قارچی، ضد باکتریایی و ضدعفونیکنندگی عرق سرکه انگبین باعث شده که این عرق گیاهی گزینه مؤثری برای پاکسازی و سمزدایی کبد باشد. به علاوه اینکه خون را هم تصفیه میکند.
۷. عرق گیاهی شاهتره
گیاه مخصوص درمان کبد چرب که هم باعث تقویت کبد شده و هم برای درمان اختلالات صفراوی و بیماریهای کبدی توصیه میشود. از خاصیت آرامبخشی، ضدعفونی و آنتیهیستامینی عرق شاهتره غافل نشوید.
۸. درمان کبد چرب با عرق خارشتر
طبع گرم و خشک عرق خارشتر باعث شده که این گیاه گزینه مناسبی برای درمان و سمزدایی کبد باشد. به علاوه اینکه به خاطر چربیسوز بودن مانع از چاقی و تجمع چربی در بدن فرد میشود.
۹. عرق نسترن
عرق نسترن، تصفیهکننده خون است و عملکرد کبد را بهبود میبخشد. به علاوه اینکه مصرف آن در بلندمدت عوارض جانبی جدی ندارد.
دیگر روشهای درمان کبد چرب در طب سنتی
علاوه بر مواردی که تا به اینجا گفتیم، روشهای دیگری هم بریا درمان خانگی کبد چرب در طب سنتی وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
۱. درمان کبد چرب با سرکه سیب
سرکه سیب از تجمع چربی در کبد جلوگیری میکند و باعث کاهش وزن میشود. به علاوه اینکه روی کارکرد کبد تأثیر گذاشته و التهابات کبدی را کاهش میدهد. در واقع، سرکه سیب یکی از محبوبترین خوراکیهای درمان خانگی کبد چرب با طب سنتی است. برای درمان کبد چرب با سرکه سیب کافی است روزی دو بار یک قاشق غذاخوری سرکه سیب خام را با یک لیوان آب گرم پیش از غذا میل نمایید. در صورت تمایل میتوانید یک قاشق چایخوری عسل هم اضافه کنید.
۲. درمان کبد چرب با گیاه قاصدک
برگ قاصدک میتواند چربی انباشتهشده در کبد را تجزیه کند و عملکرد کبد را بهبود ببخشد. یک قاشق چایخوری ریشه خشک قاصدک را با یک لیوان آب جوش ترکیب کنید و ۵ تا ۱۰ دقیقه اجازه دهید که دم بکشد. در صورت تمایل همراه با عسل روزی سه نوبت میل کنید. مصرف دمنوش گیاه قاصدک برای خانمهای باردار یا بیماران دیابتی توصیه نمیشود.
۳. درمان کبد چرب با دمنوش مریم گلی
دمنوش مریم گلی به خاطر تحریک کلیهها و کبد ادرارآور است و سموم بدن را از طریق ادرار دفع میکند. به علاوه اینکه با افزایش میزان تعریق بدن، توکسینها را از طریق پوست هم دفع میکند. خواص گیاه مریم گلی بسیار است که برخی از آنها با کبد مرتبط هستند.
۴. چای سبز
علاوه بر چربیسوز بودن و تأثیر جادویی در کاهش وزن، چای سبز حاوی میزان زیادی کاتچین است که عملکرد کبدی را بهتر میکند و چربی انباشتهشده در بیماران کبد چرب غیرالکلی را کاهش میدهد. روزی سه تا چهار لیوان چای سبز کمک میکند که کبدتان از شر چربیهای اضافی مصون بماند.
۵. درمان کبد چرب با زردچوبه
وجود آنتیاکسیدان در زردچوبه آن را به روش مؤثری برای درمان خانگی بیماری کبد چرب تبدیل کرده است. به علاوه اینکه خوراکی مفیدی هم برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری محسوب میشود. زردچوبه ویژگی هضم چربی دارد و به همین خاطر مانع از تجمع چربی اضافی در کبد میشود. به علاوه اینکه کار سمزدایی کبد را هم انجام میدهد. برای درمان کبد چرب با زردچوبه، نوک قاشق چایخوری پودر زردچوبه را با دو لیوان آب بجوشانید و روزی دو وعده میل کنید.
روزی یک بار ترکیب نصف قاشق چایخوری زردچوبه با یک لیوان شیر گرم هم میتواند برای درمان کبد چرب کارگر باشد. با مشورت با پزشک میتوانید کپسول یا مکمل زردچوبه هم مصرف کنید. برای درمان کبد چرب با زردچوبه، طب سنتی شربتی را تجویز میکند که با نام شربت درمان کبد چرب مشهور است. شربت زردچوبه که حاوی ترکیب زردچوبه، دارچین، زنجبیل، زیره و عسل است و سرشار از ویتامین، کربوهیدرات، پتاسیم، آهن، منگنز و غیره این شربت درمان کبد چرب با سمزدایی بدن باعث تقویت سیستم گوارش و کبد میشود.
۶. دمنوش نعنا
دمنوش نعنا خاصیت کاهش کلسترول دارد و برای سمزدایی کبد در طب سنتی توصیه میشود. در صورتی که بیماری زمینهای دارید یا داروی خاصی مصرف میکنید حتماً پیش از مصرف دمنوش نعنا با پزشک مشورت کنید.
۷. درمان کبد چرب با شیرین بیان
عصاره شیرین بیان با کاهش فعالیت آنزیمهای ترانس آمیناز برای درمان خانگی بیماری کبد چرب با طب سنتی تجویز میشود. به علاوه اینکه به فلزات سنگین و توکسینها هم اجازه نمیدهد که روی کبد تأثیر بگذارند.
نصف قاشق چایخوری ریشه شیرین بیان را با یک لیوان آب جوش ترکیب کنید و ۵ تا ۱۰ دقیقه زمان بدهید که دم بکشد. روزی دو بار مصرف این دمنوش به درمان کبد چرب کمک میکند.
یا اینکه یک قاشق غذاخوری شیرین بیان خشک و پودر شده را با دو قاشق چایخوری عسل ترکیب نموده و روزی یک بار میل نمایید. ممکن است مصرف شیرین بیان با برخی داروهای دیابتی، داروهای کورتیکواستروئیدی و فشار خون تداخل دارویی داشته باشد، بنابراین حتماً پیش از مصرف با پزشک متخصص مشورت کنید.
۸. درمان کبد چرب با ریشه زنجبیل
ریشه زنجبیل ازجمله خوراکیهای حاوی فیبر زیاد است که باعث سلامت دستگاه گوارش شده و از بیماریهای گوارشی جلوگیری میکند. برای تهیه چای زنجبیل کافی است چند برش زنجبیل تازه را با چای سبز یا فقط آب دم کنید. مصرف زنجبیل در غذاهایی مثل سوپ هم برای درمان کبد چرب توصیه میشود. عرق زنجبیل هم باعث افزایش متابولیسم بدن شده و در نتیجه بدن چربی کمتری در اطراف کبد جذب میکند.
۹. سیبزمینی شیرین
پتاسیم موجود در سیبزمینی شیرین برای تصفیه و سمزدایی کبد مفید است. منیزیم، آهن، ویتامین C، D ویتامین B۶ در سیبزمینی شیرین و قندی که به تدریج وارد جریان خون میشود آن را به خوراکی مفیدی برای درمان کبد چرب تبدیل کرده است.
۱۰. خواص بومادران برای کبد چرب
دمنوش بومادران میتواند در درمان خانگی کبد چرب موثر باشد. به خاطر داشته باشید که برای استفاده از این داروهای گیاهی در درمان کبد چرب، حتما از قبل باید با پزشک مشورت کنید. گاهی مصرف بیش از اندازهی داروهای گیاهی میتواند تاثیرات منفی بر روی سلامت شما بگذارد.
درمان خانگی کبد چرب
برای درمان کبد چرب در اولین مرحله باید سبک زندگی خود را تغییر دهید و کمی برای کاهش وزن خود تلاش کنید. ترکیب کاهش وزن و مصرف غذاهای سالم تاثیر فوق العاده ای بر درمان چرب شدن کبد دارد. در حالت ایده آل کاهش 10 درصد از وزن میتواند تا حد زیادی به درمان کبد چرب کمک کند. اما بهترین درمان کبد چرب چیست؟ در ادامه میتوانید با راهکارهایی موثر برای درمان کبد چرب آشنا شوید.
ورزش کردن
برای درمان کبد چرب در خانه قبل از هر اقدامی باید سبک زندگی خود را کمی تغییر دهید. آمارها نشان میدهد که مهمترین دلیل ابتلا به بیماریهای کبدی، عدم تحرک بدنی است. انجام ورزش روزانه خطر ابتلا به کبد چرب را کاهش میدهد و از رسوب کلسترول و چربی در کبد و رگها جلوگیری میکند. برای درمان کبد چرب باید روزانه به مدت 30 دقیقه ورزش کنید.
درمان کبد چرب با سرکه سیب
سرکه سیب تجمع بیش از حد چربی در کبد را کاهش میدهد و موجب کاهش وزن میشود. از طرف دیگر این سرکه از کبد محافظت میکند و نقش مهمی بر عملکرد کبد دارد. برای مصرف سرکه سیب باید 1 قاشق چایخوری از آن را در یک لیوان آب گرم ترکیب کنید و روزانه 2 بار از این ترکیب استفاده کنید.
چای سبز
چای سبز یکی از بهترین دمنوشها برای تقویت عملکرد کبد است. این چای دارای آنتیاکسیدانهایی است که به کاهش کلسترول کم میکند و از تجمع بیش از حد چربی در کبد نیز جلوگیری میکند. مصرف چای سبز موجب سمزدایی کبد و سایر اندامهای بدن میشود. برای برطرف کردن علائم کبد چرب میتوانید روزانه از 2 تا 3 فنجان چای سبز استفاده کنید.
درمان کبد چرب با زردچوبه
برای درمان کبد چرب در خانه میتوانید از زردچوبه استفاده کنید. زردچوبه به از بین بردن چربیهای کبد کمک میکند و کبد را سمزدایی میکند. مصرف زردچوبه به دلیل آنتیاکسیدانهایی که دارد، برای حفظ عملکرد طبیعی کبد نیز مفید است. برای مصرف زردچوبه میتوانید 1 قاشق چایخوری زردچوبه را با یک لیوان شیر ترکیب کنید و روزانه مصرف کنید.
پاپایا
یکی دیگر از روشهای موثر برای رفع علائم کبد چرب در طب سنتی، استفاده از پاپایا است. پاپایا و دانههای آن به از بین بردن چربیهای اضافی کبد کمک میکند و جلوی تجمع چربی در کبد را میگیرند. میتوانید روزانه از آب پاپایا همراه دانههای آسیاب شده آن استفاده کنید.
قهوه
مصرف قهوه میتواند به خنثی کردن آنزیمهای کبدی کمک کند و خطر ابتلا به بیماریهای کبدی را کاهش دهد. قهوه از بروز کبد چرب، آسیب به کبد و پیشرفت بیماریهای کبد جلوگیری میکند و نقش موثری بر درمان این بیماریها دارد. برای درمان میتوانید روزانه از یک فنجان قهوه استفاده کنید.
مطالعات نشان میدهد که مصرف منظم قهوه با کاهش خطر پیشرفت فیبروز کبدی مرتبط است و به کم شدن آنزیمهای غیرطبیعی کبد در افراد مبتلا به بیماریهای کبدی کمک میکند.
آب نیشکر
جالب است بدانید که مصرف روزانه آب نیشکر یکی دیگر از راهکارهای طبیعی در طب سنتی برای رفع اختلالات مختلف کبدی است.
سبزیجات
ترکیبات موجود در انواع سبزی میتواند به بدن در مبارزه با بیماری کبد چرب کمک کند. مطالعات انجام شده در سال 2021 نشان میدهد که مصرف اسفناج به دلیل نیترات و پلی فنولهای متمایز میتواند روی درمان کبد چرب موثر باشد. جالب است بدانید که این نتایج در اسفناج و سبزیجات خام قابلمشاهده بود و سبزیجات پخته چنین تاثیری بر درمان این بیماری نداشتند.
حبوبات
مطالعات انجام شده روی انواع حبوبات نشان میدهد که مصرف انواع حبوبات مثل عدس، نخود، لوبیا، سویا و نخودفرنگی میتواند به بهبود سلامت روده، کاهش گلوکز و کاهش تریگلیسیرید خون کمک کند و خطر ابتلا به بیماریهای کبدی را نیز کاهش دهد.
ماهی
مصرف ماهیهای چرب مانند سالمون، ساردین، ماهی تن و قزلآلا به دلیل امگا 3 نقش موثری بر کاهش چربی کبد دارند. مطالعات نشان میدهد که مصرف ماهی برای کاهش التهاب و سطح چربی کبد مفید است و مقدار کلسترول خوب خون (HDL) را افزایش میدهد.
درمان کبد چرب با خاکشیر
خاکشیر یک روش موثر برای درمان کبد چرب در طب سنتی است. برای مصرف خاکشیر میتوانید جوشانده آن را به صورت ناشتا مصرف کنید. خاکشیر خاصیت سمزدایی دارد و کبد را از سموم و چربیهای اضافی پاکسازی میکند.
تخمه آفتابگردان
تخمه آفتابگردان سرشار از ویتامین E است و تحقیقات نشان میدهد که مصرف ویتامین E میتواند به کاهش چربی کبد و بهبود عملکرد آن کمک زیادی کند. هر 100 گرم تخمه آفتابگردان حدود 20 میلیگرم ویتامین E دارد که میتواند بیشتر از 100 درصد نیاز روزانه بدن به این ویتامین را تامین کند.
سیر
سیر یکی دیگر از سبزیجاتی است که میتواند به از بین بردن چربی کبد کمک کند. مطالعات نشان میدهد که مصرف سیر یا پودر سیر موجب کاهش وزن و چربی در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب میشود. در یک مطالعه که در سال 2020 انجام شد، مشخص شد که مصرف 800 میلیگرم پودر سیر در روز برای مدت 15 هفته میتواند به بهبود آنزیمهای کبد و کاهش چربی کبد کمک کند.
شربت سکنجبین
اگر به دنبال این هستید که کبد چرب را سه سوته درمان کنید، پیشنهاد ما مصرف شربت سکنجبین است. برای تهیه سکنجبین باید یک واحد سرکه انگور طبیعی را با 2 واحد عسل و 8 واحد آب ترکیب کنید. سپس مواد را روی حرارت قرار دهید تا به صورت ملایم بجوشند. زمانی که حدود یکسوم آن بخار شد، میتوانید یک دسته نعناع به آن اضافه کنید. درنهایت این شربت را صبحها به صورت ناشتا و یا یک ساعت بعد از غذا میل کنید تا کبد چرب درمان شود.
درمان کبد چرب با گیاهان دارویی
در طب سنتی برای درمان کبد چرب در زنان و مردان توصیه میشود از گیاهان دارویی استفاده شود. برای درمان کبد چرب با عرقیات میتوانید از عرق شاه تره و عرق کاسنی، عرق خار مریم و عرق رازیانه استفاده کنید. این گیاهان دارویی هم به درمان این بیماری و همچنین پاکسازی و سمزدایی کبد کمک کند.
درمان فوری کبد چرب با دارو
بهتر است بدانید که هیچ داروی رسمی و تایید شدهای برای درمان کبد چرب وجود ندارد. بیشتر داروهایی که برای درمان کبد چرب استفاده میشوند، به صورت غیرمستقیم روی این بیماری موثر هستند و به مدیریت بهتر بیماری کمک میکنند. در اکثر بیماران پزشک از داروهایی برای درمان فشارخون، کلسترول بالا، دیابت نوع 2 و چاقی استفاده میکند. بیشتر داروهایی که برای درمان کبد چرب استفاده میشوند، کاملا گیاهی هستند و به سمزدایی کبد و همچنین کاهش چربی کبد کمک میکنند. برای آموزش درمان کبد چرب بهتر است زیر نظر متخصص گوارش از داروهای گیاهی برای درمان کبد چرب استفاده کنید.
جراحی پیوند کبد
آخرین راهکار برای درمان کبد چرب زمانی که این بیماری درمان نشود و کبد بهطور کامل از کار بیفتد، پیوند کبد است. در این شرایط بیمار باید در لیست انتظار پیوند کبد قرار بگیرد و بخشی از کبد یک فرد اهدا کننده را در بدن قرار دهد. از آنجایی که کبد میتواند خود را بازسازی کند، بخش پیوند شده کبد دوباره به صورت یک کبد سالم و طبیعی رشد میکند.
اگر بیماری کبد چرب درمان نشود چه میشود؟
در صورتی که بیماری کبد چرب بهموقع درمان نشود، خطر التهاب و آسیب به کبد افزایش میکند و در این شرایط ممکن است فرد به بیماریهای خطرناکی مثل هپاتیت الکلی، سیروز کبد، سرطان و نارسایی کبد مبتلا شود.
برای درمان کبد چرب از چه غذاهایی پرهیز کنیم؟
برای بهبود کبد چرب سعی کنید مصرف الکل را بهطور کامل کنار بگذارید و به جای مصرف غذاهای ناسالم و شیرین، تنها از مواد غذایی سالم و ارگانیک استفاده کنید. در ادامه میتوانید با لیستی از غذاهای مضر برای درمان کبد چرب آشنا شوید.
مصرف الکل و خوردن غذاهای شیرین، سرخشده و فرآوریشده برای افراد مبتلا به کبد چرب مضر هستند و موجب تشدید علائم میشوند.
الکل
غذاهای شیرین
غذاهای سرخشده
نمک
نان سفید، برنج و ماکارونی
گوشت قرمز
غذاهای فرآوری شده
لبنیات پرچرب
هرچند هیچ داروی تایید شدهای برای درمان کبد چرب وجود ندارد، اما مصرف برخی داروهای گیاهی و ایجاد تغییرات ساده در سبک زندگی میتواند، به رفع علائم کبد چرب کمک کند. در صورتی که از علائم کبد چرب رنج میبرید و یا به دنبال راهکارهای موثر برای رفع علائم کبد چرب هستید، میتوانید از فوق تخصص گوارش درمانکده کمک بگیرید.
کبد چرب بیماری جدی است که در سطوح پیشرفته میتواند مرگبار باشد. بهترین راه برای درمان کبد چرب، اصلاح عادات غذایی و تغذیه سالم است. برای درمان کبد چرب با طب سنتی هم روشهای مختلفی مثل درمان کبد چرب با عرقیات، درمان کبد چرب با خاکشیر، با زردچوبه، میوهها و حجامت توصیه شدهاند.
دمنوشهای گیاهی مفیدی هم برای درمان کبد چرب با طب سنتی تجویز شده که خاصیت سمزدایی و پاکسازی دارند و اجازه انباشته شدن چربی در کبد را نمیدهند. در کنار مراجعه به پزشک و مصرف دارو، مصرف دمنوش و عرقیات گیاهی کمک بزرگی به پیشگیری، کنترل و درمان بیماری کبد چرب میکند. حتماً با مشورت دکتر طب سنتی و پزشک متخصص گوارش روش درمان خانگی مناسب خود را انتخاب کنید.
در طب سنتی راههای زیادی برای درمان کبد چرب وجود دارد شامل بسیاری از عرقیات، میوهها، مواد غذایی و دمنوشها.
بخش عمدهای از تلاشهای شما برای درمان خانگی این بیماری باید بر یک رژیم غذایی سالم غنی از سبزیجات و فیبر و با کمترین اثر چربیهای مضر و کربوهیدراتهای پیچیده باشد.
مالکیت معنوی مجله سلامت پلاس (healthplusmag.ir) علامت تجاری ناشر است و سایر علائم تجاری مورد استفاده در این مطلب متعلق به دارندگان علامت تجاری مربوطه می باشد.
ناشر وابسته یا مرتبط با دارندگان علامت های تجاری نیست و توسط دارندگان علامت تجاری حمایت، تایید یا ایجاد نشده است مگر اینکه خلاف آن ذکر شده باشد و هیچ ادعایی از سوی ناشر نسبت به حقوق مربوط به علائم تجاری شخص ثالث وجود ندارد.