- زیبایی و تناسب اندام
- 1403/09/01
در این پست مجله سلامت پلاس، مواردی که انجام آنها در فصل پاییز باعث به خطر افتادن سلامتی بدن میشود و جزء پرهیزات ضروری این فصل به حساب میآیند، خواهیم پرداخت.
فصل پاییز و پرهیزات مبتنی بر مزاج
مزاج فصل پاییز چیست؟
پاییز فصلی با مزاج سرد و خشک است.
پاییز با مزاج سرد و خشک خود، برای افراد تندرست و افراد با مزاج گرم و تر مناسب تر است.
اما این فصل برای سالمندان و افراد با مزاج یا سوء مزاج سرد و خشک (سوداوی مزاج) مناسب نیست.
و میتواند موجب تشدید علائم و بروز برخی بیماری ها از جمله بیماری های سرد و خشک مانند برخی اختلالات گوارشی، اگزما، خشکی پوست و شوره سر، ورم لوزه ها، درد مفاصل، برخی تب ها، بزرگی طحال، دردهای سیاتیکی، بیماری های ریوی مانند تنگی نفس و سرفه، ورم های سودوای و … شود.
از طرفی در فصل پاییز، شرایط اقلیمی خشک و تغییرات آب و هوایی زمینه ساز بروز بسیاری از بیماریهای ویروسی و آلرژیهاست که مراقبتهای بیشتر و پرهیزات ضروریتری را طلب میکند. از این رو برای جلوگیری از بروز بیماریها بایستی پرهیزات و اقدامات زیر را به کار بست.
پرهیزات فصل پاییز چه مواردی است؟
در واقع تغییر فصلها با تغییراتی در تمام حیات از جمله حیات انسانی همراه است که تدابیر و پرهیزات خاص خود را میطلبد، از این رو توصیه جدی طب سنتی برای داشتن یک فصل پاییز زیبا و بدون بیماری این است که از موارد زیر تا حد امکان پرهیز شود.
مصرف مواد غذایی با طبع خیلی سرد
نوشیدن زیاد آب خنک و استحمام با آب سرد
مواجهه با گرمای سر ظهر و سرمای بامداد و شبانگاه و نداشتن پوشش مناسب
داشتن نزدیکی جنسی به دفعات زیاد در فصل پاییز
یبوست مزاج و در طرف مقابل مصرف مسهلهای قوی
اهدای خون، زالودرمانی، فصد و حجامت بی مورد و هرکاری که خون را کم کند مگر به تشخیص پزشک متخصص
قی کردن
خوابیدن در جای سرد و با شکم پُر
زیاد خوابیدن به ویژه خواب نزدیک غروب و خواب بلافاصله بعد از غذا / زیاد بیداری کشیدن
غم و غصه زیاد (اعراض نفسانی)
تماس با عواملی که باعث تحلیل رفتن رطوبت و خشکی پوست میشود
مصرف غذاهای سنگین و دیرهضم، مصرف فست فودها، غذاهای فرآوری شده و سرخ کردنی ها
مصرف گوشت گاو و گوساله
چه خوراکی هایی نباید در فصل پاییز بخوریم؟
همه غذاها دارای مزاج هستند و بهتر است در فصل خود مصرف شوند، بهتر است در فصل پاییز غذا هایی زیر، که به خشکی مزاج بدن دامن می زنند، کمتر استفاده شوند.
گوشت گاو و گوساله
کنسروها و کمپوت ها
سوسیس و کالباس، فست فودها
ادویه های تند و تیز، ترشی ها، یخ، شوری ها، چیپس و پفک
سرخکردنی ها
غذاهای سودازا مانند بادمجان، عدس، قارچ، کلم، گل کلم
پنیر شور، ماست و دوغ ترش، کشک
رُب و سس ها
غذا های مانده و گوشت نمک سود
چای پر رنگ
قهوه، نسکافه، کاکائو
میوه ها و سبزیجات سرد و تابستانی مانند خیار، کاهو، هندوانه و …
توصیه های خوراکی فصل پاییز
مصرف خوردنی هایی که مزاج را مختصری گرم و تر میسازند، البته با رعایت تعادل و مصرف بر حسب مزاج فردی و شرایط جسمی، سنی، گوارشی و اقلیمی میتواند در پاییز به سلامتی شما کمک کند، مانند:
مصرف آبگوشت ساده با گوشت بره
آش های ساده
مصرف پروتئینها و فرآوردههای حیوانی مانند گوشت گوسفند، گوشت شتر، گوشت شتر مرغ، مرغ خانگی، بلدرچین، میگو، جگر
تخم مرغ عسلی
مصرف نخود، لوبیا قرمز و گندم
مصرف شیرینی های طبیعی از شکر و بادام و پسته (لوز بادام یا لوز پسته)
مصرف متعادل تنقلات و مغزهایی چون بادام، پسته، فندق، کشمش، مویز، انجیر، شیره انگور، خرما، نارگیل، زیتون
میوه های فصلی چون سیب، انار شیرین، انگورشیرین، گلابی، به
مصرف سبزی هایی مانند نعنا، مرزه، هویج، زردک، شلغم، بامیه، زنجبیل، سیر و پیاز (به صورت پخته)
مصرف ادویه جاتی چون خردل، زعفران
مصرف سیاهدانه، خاکشیر، بارهنگ
استفاده معقول و متعادل از غذاهای مقوی سنگین (غلیظ) مانند هلیم گندم، آش ها، آبگوشت ها، کله پاچه و …
چه کار کنیم پاییز خوش بگذرد!
تدابیر ذیل، از جمله تدابیر خوب این فصل هستند که موجب تندرستی بیشتر و پیشگیری از بیماریها در فصل پاییز میشوند:
بهکارگیری برخی تدابیر چون استفاده از عطرهای معتدل
حمام یک روز در میان با آب نیمگرم
چرب کردن بدن با روغنهای مناسب مانند بنفشه بادام یا روغن بادام شیرین
ورزش معتدل با قدرتی بیشتر از تابستان
پوشش مناسب در طول روز متناسب با ساعت روز
و پوشاندن سر بهویژه در هنگام خواب
بنابراین افراد به خصوص سوداوی مزاجان، برای زندگی در فصل پاییز باید به پرهیزات ضروری و نکات مهمی که بدان اشاره شده، توجه کنند تا کمتر در معرض آسیبها قرار بگیرند.
رعایت تعادل و مصرف بر حسب مزاج فردی و شرایط جسمی، سنی، گوارشی و اقلیمی میتواند در پاییز به سلامتی شما کمک کند.
مالکیت معنوی مجله سلامت پلاس (healthplusmag.ir) علامت تجاری ناشر است و سایر علائم تجاری مورد استفاده در این مطلب متعلق به دارندگان علامت تجاری مربوطه می باشد.
ناشر وابسته یا مرتبط با دارندگان علامت های تجاری نیست و توسط دارندگان علامت تجاری حمایت، تایید یا ایجاد نشده است مگر اینکه خلاف آن ذکر شده باشد و هیچ ادعایی از سوی ناشر نسبت به حقوق مربوط به علائم تجاری شخص ثالث وجود ندارد.