- زیبایی و تناسب اندام
- 1403/09/01
- دسته بندی: پیشگیری و درمان
- تاریخ انتشار: 1403/07/11
- زمان مطالعه: 5 دقیقه
عقب افتادن پریود علاوه بر بارداری دلایل مهم احتمالی دیگری نیز دارد. اگر باردار نیستید، شرایط مختلفی از جمله استرس، اضافه وزن یا کمبود وزن، دیابت و… میتواند در عقب افتادن پریود نقش داشته باشد.
عقب افتادن پریود و نحوه درمان
عقب افتادن پریود علاوه بر بارداری دلایل مهم احتمالی دیگری نیز دارد. اگر باردار نیستید، شرایط مختلفی از جمله استرس، اضافه وزن یا کمبود وزن، دیابت و… میتواند در عقب افتادن پریود نقش داشته باشد. اگر از زمان پریود شما گذشته است، در ادامه مهمترین عواملی که میتواند غیر از بارداری در عقب افتادن پریود تاثیرگذار باشد را برای شما توضیح دادهایم. حتما برای تشخیص صحیح و نهایی باید به متخصص زنان مراجعه کنید تا بررسیهای لازم انجام گیرد.
آیا عقب افتادن پریود طبیعی است؟
معمولا اغلب افرادی که به دوره یائسگی نرسیدهاند، بهطور میانگین هر ۲۸ روز یکبار پریود میشوند. با این حال به این نکته توجه داشته باشید که این دوره میتواند بهطور طبیعی هر ۲۱ روز تا ۴۰ روز برای هر فرد متغیر باشد. اگر قاعدگی شما در این محدوده ذکر شده نیست، این مواردی که در ادامه خواهیم گفت میتواند در تاخیر پریود موثر باشد.
دلایل عقب افتادن پریود غیر از بارداری
عوامل موثر در تاخیر قاعدگی چنین مواردی است:
استرس
استرس مزمن باعث اختلال در هورمونها میشود و روند طبیعی روزانه را نیز تغییر میدهد. علاوه بر این بر قسمتی از مغز که مسئول تنظیم پریود است، یعنی هیپوتالاموس نیز تاثیر میگذارد. استرس به تدریج باعث بیماری یا افزایش و کاهش وزن ناگهانی شده که همه این موارد میتواند در چرخه قاعدگی تاثیرگذار باشد.
اگر استرس منجر به عقب انداختن پریود شده است، باید تکنیکهایی را برای رسیدن به آرامش و تغییر سبک زندگی در نظر داشته باشید. بهطور کلی استرس مزمن میتواند سلامت کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد و شما را با مشکل مواجه کند.
کمبود وزن
کسانی که دچار اختلالات خوردن هستند و مشکلاتی مانند بیاشتهایی عصبی یا پرخوری عصبی را تجربه میکنند ممکن است در چرخه قاعدگی دچار بینظمی شوند.
کمبود وزن باعث نامنظمی یا عقب افتادن پریود میشود و حتی در برخی بهطور کلی چرخه قاعدگی متوقف میشود. این شرایط میتواند به این دلیل باشد که عدم چربی کافی باعث توقف تخمک گذاری میشود.
افزایش وزن و چاقی
همانطور که کمبود وزن میتواند در ایجاد این عارضه نقش داشته باشد، چاقی نیز از دیگر عوامل موثر است. چاق باعث افزایش تولید هورمون استروژن میشود. وجود استروژن بیش از حد باعث بی نظمی و حتی توقف کامل پریود میشود.
اگر پزشک چاقی را عامل عقب افتادن پریود تشخیص دهد، توصیههایی از جمله تغییر سبک زندگی، مصرف مواد غذایی سرشار از مواد مغذی، انجام تمرینات ورزشی و… را به شما خواهد کرد.
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
سندرم تخمدان پلی کیستیک باعث میشود که بدن هورمون آندروژن بیشتری تولید کند. کیستها روی تخمدانها ایجاد شده و در نهایت باعث عدم تعادل هورمونی میشود. چنین شرایطی باعث تخمک گذاری نامنظم شده یا بهطور کلی متوقف میشود. همچنین بر سایر هورمونها مانند انسولین نیز تاثیر میگذارد.
هدف از درمان، تسکین علائم است. پزشک با توجه به شرایط شما ممکن است داروی کنترل بارداری یا داروی دیگری برای کمک به تنظیم چرخه به شما توصیه کند.
ورزش بیش از حد
انجام ورزش بیش از حد با هورمونهای مربوط به چرخه پریود ارتباط مستقیمی دارد. ورزشهای سنگین منجر میشود که فرد برای مدتی قاعدگی را تجربه نکند. مصرف مواد غذایی دارای کالری بیشتر یا انجام تمرینات سبکتر و با فاصله زمانی بیشتر چنین مشکلی را رفع خواهد کرد.
داروی کنترل بارداری
ممکن است هنگام شروع یا متوقف کردن مصرف داروی کنترل بارداری تغییراتی در چرخه قاعدگی خود داشته باشید. قرصهای ضد بارداری حاوی هورمون پروژستین و استروژن است که از تولید تخمک توسط تخمدانها جلوگیری میکند. پس از قطع مصرف این قرص، ممکن است سه ماه طول بکشد تا چرخه مجدد ثابت شود. سایر داروهای ضد بارداری حتی منجر به توقف دوره قاعدگی نیز میشوند.
وجود بیماریهای مزمن
بیماریهای مزمن مانند سلیاک و دیابت میتواند بر چرخه قاعدگی تاثیرگذار باشد. تغییرات در قند خون باعث تغییرات هورمونی میشود. گاهی دیابت کنترل نشده باعث چرخه قاعدگی نامنظم میشود؛ اما این اتفاق نادر است. بیماری سلیاک باعث التهاب میشود که در نهایت آسیب به روده کوچک را به دنبال دارد و مانع جذب مواد مغذی در بدن میشود.
سایر شرایط مزمن که میتواند باعث عقب افتادن پریود شود به شرح زیر است:
سندرم کوشینگ
سندرم آشرمن
هیپرپلازی مادرزادی آدرنال
نارسایی اولیه تخمدان (POI)
اکثر خانمها بین ۴۵ تا ۵۵ سالگی، یائسگی را تجربه میکنند. افرادی که حدود سن ۴۰ سالگی، زودتر از زمان طبیعی دچار علائم میشوند، ممکن است نارسایی اولیه تخمدان (POL) یا یائسگی زودرس را تجربه کنند. طبق مطالعاتی که در این باره وجود دارد، حدود ۱ درصد از خانمها قبل از ۴۰ سالگی این عارضه را تجربه میکنند. چنین وضعیتی میتواند به دنبال برداشتن تخمدانها با عمل جراحی رخ دهد، دلایل دیگر میتواند شامل اختلالات و شرایط خود ایمنی باشد. اگر عقب افتادن یا توقف پریود را تجربه میکنید و کمتر از ۴۰ سال سن دارید، با پزشک خود در میان بگذارید.
مشکلات مرتبط با تیروئید
پرکاری یا کم کاری تیروئید میتواند منجر به عقب افتادن پریود شود. تیروئید باعث تنظیم متابولیسم بدن میشود و در نهایت میتواند میزان هورمونها را در بدن تحت تاثیر قرار دهد. خوشبختانه اختلالات تیروئید قابل درمان است، پس از درمان قاعدگی به حالت طبیعی خود باز خواهد گشت.
آیا با عقب افتادن پریود باردار هستم؟
اگر پریود به تاخیر افتاده است و مشکوک به بارداری هستید، میتوانید از بی بی چک استفاده کنید و در صورت مثبت شدن بی بی چک، برای اطمینان آزمایش بارداری بدهید. همچنین دانستن دیگر علائم بارداری که در شش هفته اول رخ میدهد، میتواند در تشخیص بارداری به شما کمک کند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر تاخیر در قاعدگی را تجربه میکنید و اطمینان دارید که باردار نیستید، برای بررسی دلایل احتمالی به پزشک مراجعه کنید. همانطور که گفتیم دلایل مختلفی میتواند در ایجاد این عارضه نقش داشته باشد. اگر چنین علائمی را تجربه کردید، فورا به پزشک مراجعه کنید:
خونریزی شدید و غیر طبیعی
تهوع و استفراغ
تب
درد شدید
خونریزی بیش از ۷ روز
تجربه خونریزی بعد از یائسگی با وجود توقف پریود حداقل به مدت یک سال
عادت زنانه
استرس مزمن میتواند سلامت کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد و شما را با مشکل مواجه کند.
مالکیت معنوی مجله سلامت پلاس (healthplusmag.ir) علامت تجاری ناشر است و سایر علائم تجاری مورد استفاده در این مطلب متعلق به دارندگان علامت تجاری مربوطه می باشد.
ناشر وابسته یا مرتبط با دارندگان علامت های تجاری نیست و توسط دارندگان علامت تجاری حمایت، تایید یا ایجاد نشده است مگر اینکه خلاف آن ذکر شده باشد و هیچ ادعایی از سوی ناشر نسبت به حقوق مربوط به علائم تجاری شخص ثالث وجود ندارد.