خواص زنجبیل در طب سنتی

  • خانه
  • فهرست مطالب
  • خواص زنجبیل در طب سنتی
3 مجله سلامت  3 طب سنتی
خواص زنجبیل در طب سنتی

زنجبیل یکی از مواد مغذایی بسیار پرخاصیت است. این ماده غذایی سرشار از آنتی اکسیدان است که از استرس و آسیب به DNA بدن شما جلوگیری می‌کند، همچنین به بدن شما کمک می‌کند تا با بیماری‌های مزمن مانند فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی و بیماری‌های ریوی مبارزه کنید، به علاوه به جلوگیری از پیری زودرس هم کمک می‌کند، اما مصرف زیاد آن توصیه نمی‌شود... برای اطلاع از نحوه مصرف و خواص بیشتر زنجبیل، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

اختصاصی
  • دسته بندی: خواص مواد غذایی
  • تاریخ انتشار: 1403/07/14
  • زمان مطالعه: 28 دقیقه

زنجبیل یکی از مواد مغذایی بسیار پرخاصیت است. این ماده غذایی سرشار از آنتی اکسیدان است که از استرس و آسیب به DNA بدن شما جلوگیری می‌کند، همچنین به بدن شما کمک می‌کند تا با بیماری‌های مزمن مانند فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی و بیماری‌های ریوی مبارزه کنید، به علاوه به جلوگیری از پیری زودرس هم کمک می‌کند، اما مصرف زیاد آن توصیه نمی‌شود... برای اطلاع از نحوه مصرف و خواص بیشتر زنجبیل، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

زنجبیل ریشه‌ای با خاصیت دارویی است که در آسیای جنوب شرقی کشت می‌شود. خواص دارویی و درمانی زنجبیل از سال‌ها پیش مورد استفاده قرار می‌گیرد و هنوز هم استفاده از آن رایج است. در این مطلب قصد داریم خواص زنجبیل را بررسی کنیم و شما را با نحوه مصرف آن آشنا کنیم.

طبع زنجبیل گرم است یا سرد؟

زنجبیل طبع گرم دارد و باعث گرم ‌شدن بدن می‌شود. این افزایش گرمای ناشی از طبع گرم زنجبیل با خارش و سوزش، و التهاب مخاطی و دهانی همراه است.

قدمت و خاستگاه زنجبیل

زنجبیل عضو همان خانواده از گیاهانی است که هل و زردچوبه نیز هستند. رایحه تند زنجبیل به دلیل وجود کتون‌ها به ویژه جینجرول‌ها (gingerols) است که بنظر می‌رسد جز اصلی این گیاه بوده که در اکثر تحقیقات علمی مورد مطالعه قرار گرفته‌اند.

قسمت اصلی مورد استفاده از گیاه زنجبیل ساقه افقی زیرزمینی (rhizome) آن است که محل رویش ریشه‌ها می‌باشد. چینی‌ها و هندی‌ها مدعی هستند که سابقه پنج هزارساله در استفاده از زنجبیل به عنوان یک گیاه دارویی در طب سنتی برای درمان بسیاری از بیماری‌ها دارند. اما در حال حاضر این گیاه بیشتر در مناطق گرم و مرطوب کشت می‌شود و بزرگ‌ترین تولیدکننده آن هندوستان است.

زنجبیل در طب سنتی

بر اساس متون طب سنتی ایرانی زنجبیل به عنوان یک گیاه دارویی در موارد مختلفی بکار گرفته ‌شده است، از جمله برای تقویت حافظه و سیستم هضم، بازکننده انسداد کبدی، ضد قارچ، برای دفع باد از معده و روده، خشک کردن خلط و رفع بلغم، ضد عفونی کردن و رفع اسهال ناشی از مسمومیت غذایی.

زنجبیل در طب سنتی چینی برای رفع کولیک، سوء هاضمه و به عنوان محرک استفاده ‌شده است. در متون طب سنتی چینی زنجبیل به عنوان یک گیاه دارویی محرک yang در نظر گرفته شده که می‌تواند باعث کاهش yin شود. چینی‌ها معتقدند که زنجبیل یک گیاه گرم بوده که می‌تواند سرماخوردگی را درمان، بدن را تغذیه و تقویت کرده و ضعف را برطرف کند.

همچنین در متون طب سنتی هندی، عربی و آفریقایی نیز زنجبیل به عنوان یک گیاه دارویی برای درمان سردرد، تهوع، سرماخوردگی، آرتروز، روماتیسم، التهابات و گرفتگی عضلات بکار برده ‌شده است.

زنجبیل در پزشکی مدرن

در طی سالیان اخیر مطالعات سازمان یافته‌ایی برای بررسی اثرات سلامتی و مکانیسم زنجبیل صورت گرفته است، که در ادامه بطور خلاصه اشاره می‌شود:

خواص آنتی‌اکسیدانت: آنالیز ساقه زیرزمینی زنجبیل نشان می‌دهد که این بخش از گیاه حاوی مقادیر بالای ترکیبات آنتی‌اکسیدانت است که از نظر مقدار با گیاهان خانواده بری قابل مقایسه است. بر اساس مطالعات متعدد زنجبیل در کاهش مارکرهای استرس اکسیداتیو ناشی از افزایش سن تاثیر دارد. همچنین مشاهده شده است که این گیاه دارویی قادر به کاهش مسمومیت کبدی ناشی از الکل در موش‌های تحت درمان می‌باشد.

مشاهده شده عصاره گیاه زنجبیل می‌تواند از طریق کاهش اکسیداسیون ترکیبات لیپیدی، اثرات مخرب تابش گاما بر موش‌های تحت درمان را نیز کاهش دهد.

خواص ضد التهاب: یکی از اثرات دارویی زنجبیل که در منابع طب سنتی نیز بسیار به آن تاکید شده است فواید آن در کاهش التهاب، تورم و درد است. مطالعات جدید نیز نشان می‌دهد عصاره این گیاه دارویی دارای اثرات ضد درد و ضد التهابی قوی است. بنظر می‌رسد عصاره زنجبیل از طریق اثر بر گیرنده‌های سلولی سطح کلسیم درون سلولی را تعدیل کرده و نقش ضد التهابی خود را ایفا می‌کند.

خواص ضد تهوع: ساقه زیرزمینی زنجبیل از دیرباز برای کنترل حالت تهوع ناشی از دریازدگی مورد استفاده قرار می‌گیرد. ادعا می‌شود تاثیر ضد استفراغ زنجبیل به عنوان یک گیاه دارویی ناشی از اثر تسکین دهنده آن در دفع گاز از روده است. اگرچه مکانیسم اثرات ضد تهوع زنجبیل بطور دقیق مشخص نیست، اما برخی شواهد نشان می‌دهد که عصاره این گیاه دارویی قادر به مهار گیرنده‌های سروتونین بوده و اثرات ضد تهوع خود را مستقیما بر روی دستگاه گوارش و در سیستم عصبی مرکزی اعمال می‌کند.

اثرات ضد سرطان: تأثیر زنجبیل در جلوگیری یا سرکوب رشد سرطان در انواع مختلف سرطان از جمله لنفوم، هپاتوم، سرطان روده بزرگ، سرطان پستان، سرطان پوست، سرطان کبد و سرطان مثانه بررسی شده است. مکانیسم‌های پیشنهادی برای توضیح فعالیت‌های ضد سرطانی زنجبیل و عصاره آن شامل فعالیت آنتی‌اکسیدانی و توانایی القای آپوپتوز، کاهش توان تکثیر سلولی، توقف چرخه سلولی و سرکوب مسیر انتقال سیگنال NF-κB/COX-۲ است.

زنجبیل برای کودکان و بزرگسالان

زنجبیل ریشه گیاه گلدار است (ریزوم یا قسمت زیرزمینی ساقه) که تقریباً در هر کشوری یافت می‌شود که ابتدا در آسیا رشد کرد و در سراسر جهان گسترش یافت. از زنجبیل به عنوان ادویه در بسیاری از غذاها، نوشیدنی‌ها و دسرها استفاده می‌شود. همچنین ثابت شده است که به دلیل ارزش دارویی آن، در تهیه گیاهان دارویی هم کاربرد دارد و به حفظ سلامت فرد کمک می‌کند.

ماده غذایی زنجبیل به دلیل خواص ضد التهابی و ضد تهوع خود فواید زیادی دارد و به کاهش وزن، مدیریت آرتریت و کاهش علائم قاعدگی هم کمک می‌کند. می‌توانید از زنجبیل به صورت تازه، خشک یا پودر شده استفاده کنید. همچنین در ادامه با طریقه مصرف زنجبیل و خواص آن در دمنوش یا مربا و کیک آشنا می‌شویم.

آشنایی با خواص زنجبیل

زنجبیل گیاه دارویی خوراکی است که از خواص درمانی فراوانی دارد و برای بهبود علائم ضد سرطان، درد، التهاب، کنترل فشار خون، درمان بیماری‌های تنفسی، کنترل اختلالات قلبی، شل کننده عروق و برونش تجویز می‌شود.

این ماده در طی سالیان دراز، چه در طب سنتی و چه در طب مدرن، از اهمیت بسیاری برخوردار است و به هیچ عنوان نیز نمی‌توان خواص و مزایای آن را نادیده گرفت. علاوه بر این، زنجبیل در کمک به هضم غذا، زنجبیل برای دندان درد& کاهش حالت تهوع و کمک به مبارزه با آنفولانزا و سرماخوردگی نیز موثر است.

۱. زنجبیل و فشار خون (آیا زنجبیل برای فشار خون خوب است؟)

یکی از سوالات مهم برای افرادی که فشار خون دارند این است که زنجبیل فشار خون را بالا میبرد یا پایین؟ از خواص زنجبیل می‌توان به کاهش کلسترول، تری گلیسیرید و قندخون در بدن اشاره کرد. به ‌علاوه اینکه مصرف آن باعث کاهش فشار خون هم می‌شود. زنجبیل یک داروی طبیعی برای درمان فشار خون بالا است.

یکی از مضرات زنجبیل برای فشار خون این است که باید دقت داشته باشید که بیمارانی که داروی فشار خون مصرف می‌کنند نباید زنجبیل مصرف کنند، چراکه مصرف زنجبیل باعث افت فشار خون می‌شود.

۲. خواص زنجبیل تازه برای دیابت (زنجبیل و قند خون)

خاصیت ضدالتهابی زنجبیل از عوارض دیابت پیشگیری می‌کند. به‌ علاوه اینکه مصرف زنجبیل باعث بهبود قند خون ناشتا می‌شود.

۳. زنجبیل و کاهش خطر سقط جنین (خواص زنجبیل برای زنان)

مصرف زنجبیل در دوران بارداری، باعث کاهش کلسترول خون، تقویت سیستم ایمنی جنین و رفع حالت تهوع صبحگاهی می‌شود. مصرف متعادل زنجبیل در ماه‌های ابتدایی بارداری خطر سقط جنین را برطرف می‌کند.

۴. زنجبیل برای تپش قلب

زنجبیل به کاهش فشار خون کمک می‌کند اما ممکن است مصرف زیاد آن برای افرادی که تپش قلب یا فشار خون بالا دارند مناسب نباشد. اگر بعد از خوردن زنجبیل دچار ضربان قلب نامنظم شدید، مصرف آن را متوقف کنید. اما برای تپش قلب چه بخوریم؟ تپش قلب ممکن است به دلیل کم آبی بدن یا نوشیدن الکل و مایعات حاوی محرک‌هایی مانند کافئین ایجاد شود. نوشیدن ۶ تا ۸ لیوان آب در روز به کاهش تپش قلب کمک می‌کند.

۵. زنجبیل برای رفلاکس معده

آیا زنجبیل برای معده خوب است؟ زنجبیل سرشار از مواد شیمیایی، آنتی‌اکسیدان و ترکیبات فنلی است که با کاهش انقباضات معده و التهاب، احتمال بازگشت اسید معده به مری و رفلاکس معده را کاهش می‌دهد. درمان خانگی رفلاکس معده با دمنوش زنجبیل یا چای زنجبیل انجام می‌شود.

۶. خواص پودر زنجبیل برای پرکاری تیروئید

زنجبیل سرشار از منیزیم، پتاسیم، آنتی‌اکسیدان جینجرول، مس، منگنز و ویتامین B۶ است که علائم پرکاری تیروئید را کاهش می‌دهد. به‌ علاوه اینکه، کاهش التهاب بدن به ‌واسطه مصرف زنجبیل روی اختلالات تیروئیدی ناشی از التهاب تأثیر می‌گذارد.

۷. زنجبیل برای پروستات و زود انزالی (فواید زنجبیل برای مردان)

یک سوال مهم درباره خواص این گیاه جادویی این است که آیا زنجبیل برای پروستات مفید است؟ مصرف زنجبیل با تضعیف سلول‌های سرطانی، اختلال در رشد سلول‌های سرطانی و از بین بردن سلول‌های سرطانی می‌تواند از پیشرفت سرطان پروستات جلوگیری کرد.

طبق برخی تحقیقات، مکمل زنجبیل تازه می‌تواند عملکرد جنسی را بهبود بخشد، مثلاً اگر اختلال نعوظ (ED) یا انزال زودرس دارید، زنجبیل درمان زود انزالی خانگی است. زنجبیل برای تحرک اسپرم خوب است و به تقویت عملکرد جنسی کمک می‌کند.

۸. دمنوش زنجبیل برای کرونا

خواص بی‌نظیر زنجبیل در تقویت سیستم ایمنی، درمان بیماری‌های تنفسی، ویژگی ضد ویروسی و جلوگیری از ایجاد لخته خون از آسیب ریوی و تشدید بیماری‌زایی ویروس کرونا جلوگیری می‌کند. به ‌علاوه اینکه مصرف زنجبیل برخی از علائم کرونا مانند درد عضلانی، تب، سرفه، تهوع و خستگی در بیماران کرونایی را کاهش می‌دهد.

زنجبیل برای درمان بیماری‌های تنفسی مفید است.

۹. خواص زنجبیل برای کبد چرب

مصرف زنجبیل با بالا بردن متابولیسم و سوخت‌وساز بدن باعث کاهش جذب چربی در اندام‌های داخلی می‌شود. خاصیت آنتی‌اکسیدانی زنجبیل تری گلیسیرید خون را کاهش داده و برای درمان کبد چرب تجویز می‌شود. مصرف زنجبیل با کاهش التهاب و رشد سلول‌های سرطانی از سرطان کبد هم جلوگیری می‌کند.

۱۰. زنجبیل برای تقویت قوای جنسی زنان

زنجبیل را محرک قوای جنسی می‌دانند. به ‌همین خاطر مصرف مربای زنجبیل برای افراد سرد مزاج توصیه می‌شود. همچنین از زنجبیل به عنوان دمنوش گیاهی افزایش میل زنان نیز استفاده می‌شود.

۱۱. خواص زنجبیل برای رحم و تخمدان

زنجبیل دارای خواص گرم‌کنندگی بدن است و می‌تواند به بهبود گردش خون کمک کند. در نتیجه برای رحم مفید است. همچنین سرشار از آنتی اکسیدان‌ها و ترکیبات ضد التهابی است که در درمان آندومتریوز با طب سنتی و سلامت باروری نقش کلیدی دارد. زنجبیل رشد سلول‌های سرطانی را مهار می‌کند و در درمان و پیشگیری از سرطان تخمدان نقش دارد.

۱۲. فواید زنجبیل برای لک صورت (خواص زنجبیل تازه برای پوست)

آیا زنجبیل برای پوست صورت خوب است؟ خواص ضد میکروبی زنجبیل به مبارزه با باکتری‌هایی که می‌توانند باعث آکنه شوند کمک می‌کند و در کاهش التهاب و قرمزی مرتبط با مشکل پوستی موثر است. آکنه توسط ترکیبی از عوامل از جمله باکتری، چربی اضافی و مسدود شدن منافذ ایجاد می‌شود.

۱۳. خواص زنجبیل برای عفونت

خواص ضد میکروبی زنجبیل می‌تواند آن را برای مبارزه با عفونت‌های باکتریایی و قارچی مفید کند. مطالعات آزمایشگاهی نشان داده‌اند که در برابر استافیلوکوکوس اورئوس (S. aureus)، که مسئول طیف وسیعی از بیماری‌ها است و اشریشیا کلای (E. coli) عامل عفونت‌های روده‌ای مقاومت بالایی دارد.

گیاه زنجبیل خواص ضد میکروبی و ضد التهابی دارد.

۱۴. فواید زنجبیل برای غلظت خون

برای غلظت خون چه بخوریم؟ زنجبیل کلسترول را کاهش داده و به جلوگیری از لخته شدن خون کمک می‌کند. این اتفاق از حمله قلبی یا سکته جلوگیری می‌کند.

مصرف روزانه زنجبیل می‌تواند از بدن در برابر بیماری‌های عروق کرونر قلب، فشار خون بالا، دیابت، چربی خون، بیماری عروق مغزی و غلظت خون و بیماری کبد چرب محافظت کند.

۱۵. فواید زنجبیل برای چشم

زنجبیل برای بهبود خستگی چشم و کاهش آسیب به عروق خونی کوچک و نورون‌های شبکیه مفید است. این ماده غذایی به درمان خانگی فشار چشم کمک می‌کند و ترکیبات فیتوشیمیایی آن می‌توانند آسیب اکسیداتیو و التهاب را بهبود بخشند.

۱۶. آیا زنجبیل برای آبله مرغان هم مفید است؟

این گیاه دارویی به کاهش تحریک پوستی در آبله مرغان و درمان خانگی ابله مرغان کمک می‌کند زیرا زنجبیل دارای خواص ضد التهابی و ضد عفونی‌کننده است. برای استفاده از زنجبیل برای درمان آبله مرغان، یک تکه کوچک زنجبیل تازه را رنده کنید و آن را در یک پارچه تمیز بپیچید. پارچه را در آب گرم فرو کنید و به مدت ۲۰ دقیقه روی نواحی آسیب دیده قرار دهید. چند بار در روز این کار را تکرار کنید.

۱۷. خواص زنجبیل برای عفونت دندان

خواص ضدباکتری قوی زنجبیل به جلوگیری از تجمع پلاک و باکتری‌های مضر در دهان کمک می‌کند. فواید ضد التهابی آن حتی می‌تواند دندان درد را بسیار قابل تحمل‌تر کند.

اگر دندان درد دارید، می‌توانید از زنجبیل استفاده کنید.

۱۸. خواص زنجبیل برای سرطان روده

فعالیت‌های ضد سرطانی زنجبیل در برابر سرطان کولورکتال به خوبی ثبت شده است. مطالعات متعدد آزمایشگاهی نشان دادند که زنجبیل از رشد و تکثیر سلول‌های سرطانی روده بزرگ جلوگیری می‌کند.

۱۹. خواص زنجبیل در دوران قاعدگی

از دیگر فواید زنجبیل آن است که می‌تواند به کاهش درد پریود کمک کند. بومادران و دارچین نیز حاوی خواص ضد التهابی هستند که می‌تواند به کاهش جریان‌های سنگین خونریزی و کاهش ناراحتی‌های مرتبط با آن کمک کنند.

۲۰. خواص زنجبیل برای لاغری

زنجبیل التهاب را کاهش می‌دهد، هضم غذا را آسان می‌کند و باعث سرکوب اشتها می‌شود. این خواص باعث می‌شود که زنجبیل باعث کاهش وزن شود. مصرف زنجبیل در کنار یک رژیم غذایی سالم و ورزش به شما کمک می‌کند تا به وزن سالم برسید.

۲۱. خوردن زنجبیل در صبحانه چه مزایایی دارد؟

یکی از اصلی‌ترین وعده‌ها در طول روز، صبحانه سالم است. زنجبیل گیاه بومی آسیای جنوب شرقی و ادویه خوش‌طعم با خواص زیاد است که به آن لقب ابر غذا یا سوپر فود (Super food) داده‌اند. خوردن زنجبیل در صبحانه فواید زیادی برای بدن دارد، به ‌علاوه اینکه نه به پختن نیاز دارد و نه آماده‌سازی خاصی.

صبح و صبحانه‌ای که با زنجبیل شروع شود، هم انرژی کل روزتان را تأمین کرده هم خاصیت سیرکنندگی دارد و سوخت‌وساز بدن را هم افزایش می‌دهد. به همین دلیل از آن به عنوان یکی از مهمترین نوشیدنی‌های لاغر کننده هم یاد می‌شود.

قهوه با زنجبیل برای صبحانه یا افزودن زنجبیل به چای صبحانه هم ایده جالبی برای کسانی است که از طعم تند زنجبیل در نوشیدنی لذت می‌برند، اما افرادی که طعم تند زنجبیل را دوست ندارند برای خوردن زنجبیل در صبحانه می‌توانند آن را همراه با عسل و کره بادام‌زمینی میل کنند.

زنجبیل چه مزایایی دارد؟

انواع ترکیبات با زنجبیل (زنجبیل را چگونه مصرف کنیم؟)

زنجبیل را می‌توانید به شکل‌های مختلفی در منوی صبحانه‌تان قرار دهید از چای زنجبیلی و دمنوش زنجبیل گرفته تا کیکی زنجبیلی و مربای زنجبیل. همچنین در تهیه انواع غذاها می‌توانید زنجبیل تازه رنده شده یا پودر آن را استفاده کنید و از خواص آن بهره‌مند شوید.

۱. مربای زنجبیل

مربا از آن خوشمزه‌هایی است که جایگاه ویژه‌ای در منوی صبحانه دارد. تا به ‌حال اسم مربای زنجبیل به گوشتان خورده است؟ مربای خوشمزه‌ای که وقتی با کره بادام زمینی میل شود طعم بهشتی بی‌نظیری دارد. برای تهیه مربای زنجبیل اول باید تندی آن را بگیرید.

به ‌همین خاطر ۳ تا ۵ بار به مدت نیم ساعت با حرارت ملایم زنجبیل‌ها را بجوشانید تا تندی آن کم شود. در نهایت زنجبیل‌ها را با ۳ لیوان آب جوش و شکر و جوهرلیمو ترکیب کنید و بعد از قوام آمدن، مربای زنجبیلتان آماده است. از خواص مربای زنجبیل در صبحانه می‌توان به تقویت سیستم گوارش سالمندان، برطرف کردن بلغم معده و رفع تشنگی اشاره کرد.

مربای زنجبیل در بارداری

مربای زنجبیل گزینه مناسبی در بارداری است که به رفع تهوع صبحگاهی در خانم‌های باردار کمک زیادی می‌کند. از دیگر خواص مربای زنجبیل در بارداری می‌توان به جلوگیری از خطرات کلسترول بالا در بارداری، بهبود گردش خون مادر و رسیدن اکسیژن بیشتر به جنین و تقویت سیستم ایمنی جنین اشاره کرد.

مربای زنجبیل برای لاغری

مصرف زنجبیل باعث افزایش سوخت‌وساز بدن و در نتیجه لاغری می‌شود. یک طریقه مصرف زنجبیل برای لاغری، مصرف مربای آن است. مربای زنجبیل به‌ خاطر وجود همین ویژگی، متابولیسم بدن را افزایش داده و به لاغری بدن کمک می‌کند، البته حواستان به مصرف شکر مربای زنجبیل هم باشد.

۲. کیک با زنجبیل

زنجبیل تنها ادویه‌ای نیست که برای پخت‌وپز و دم‌نوش استفاده شود. پخت کیک با زنجبیل یکی از موارد مصرف این ادویه گرم و پرخواص است. طعم سنتی کیک با زنجبیل طرفداران زیادی دارد. ترکیب‌های مختلفی برای پخت کیک با زنجبیل وجود دارند، افزودن دارچین و میخک در کنار طعم تند و تیز زنجبیل، عطر و طعم خاصی در کیک زنجبیلی ایجاد می‌کند.

یکی از روش‌های مصرف زنجبیل تهیه کیک آن است.

۳. شیره زنجبیل

در ادامه موضوع خواص زنجبیل در صبحانه باید بگوییم که شیره زنجبیل، محصول ارگانیک تازه‌ای است که وارد بازار شده و معمولاً گزینه مناسبی برای سرو همراه با پنکیک در منوی صبحانه، برای کیک و شیرینی‌، وافل و املت است.

شیره زنجبیل فقط دو ماده تشکیل‌دهنده دارد و به ‌راحتی می‌توانید در خانه شیره زنجبیل درست کنید. فقط کافی است ۱۰۰ گرم زنجبیل تازه را پوست بگیرید و خرد کنید، با یک پیمانه شکر و یک پیمانه آب، سی دقیقه بجوشانید، سپس ترکیب را صاف کرده و در جای خنک نگهداری کنید.

۴. چای زنجبیل (دمنوش زنجبیل برای چی خوبه؟)

چای زنجبیل، نوشیدنی پرطرفداری است که در روزهای سرد زمستان به کمکتان می‌آید و با گرم ‌کردن بدن و ایجاد آرامش برای رفع دل‌درد هم بسیار مناسب است. اگر از درد مفاصل در زمستان شاکی هستید، حتماً چای زنجبیل را در وعده صبحانه میل کنید.

تهیه چای زنجبیل

برای تهیه چای زنجبیل فقط کافی است یک زنجبیل تازه را رنده کنید و کمی از آن را داخل آب جوش بریزید. ده دقیقه صبر کنید تا چای زنجبیلتان آماده شود. اگر تندی چای زنجبیل را دوست ندارید می‌توانید شکر یا عسل به آن اضافه کنید. چای زنجبیل آماده را هم می‌توانید از فروشگاه‌ها تهیه کنید.

چای زنجبیل برای لاغری و ناراحتی شکمی

آیا زنجبیل چربی سوز است؟ چای زنجبیل به‌عنوان چربی‌سوز و یکی از انواع نوشیدنی های لاغر کننده، تأثیر مثبتی روی کاهش وزن دارد. چای زنجبیل باعث جذب بهتر مواد غذایی شده و هضم و گوارش را بهبود می‌دهد. مصرف چای زنجبیل از درد معده و نفخ جلوگیری می‌کند.

چای زنجبیل برای معده

صرف چای زنجبیل یا دمنوش زنجبیل باعث تسریع فرایند تخلیه معده به سمت روده کوچک می‌شود. دیگر تأثیرات مصرف چای زنجبیل برای معده شامل کاهش التهابات معده و رفع مشکلات گوارشی، سوءهاضمه و درد معده عصبی و غیره می‌شوند.

چای زنجبیل برای اسهال و استفراغ

زنجبیل در طب سنتی به‌عنوان داروی خانگی درمان اسهال تجویز می‌شود. مصرف چای زنجبیل یا دم‌نوش زنجبیل باعث گرم شدن معده شده می‌شود، به علاوه اینکه نقش آب‌رسانی بدن را ایفا می‌کند. به‌ همین دلیل است که مصرف خواص چای زنجبیل در صبحانه برای اسهال توصیه می‌شود، چراکه آب ازدست‌رفته بدن در اسهال را جبران می‌کند.

چای زنجبیل می‌تواند به آرام کردن علائم بیماری حرکتی مانند سرگیجه، استفراغ و عرق سرد کمک می‌کند. زنجبیل بهترین دمنوش برای حالت تهوع است.

اگر بیماری حرکتی دارید چای زنجبیلی مصرف کنید.

چای زنجبیل برای سرفه

اگر مرتب سرفه می‌کنید یا آبریزش بینی دارید، حتماً نوشیدن چای زنجبیل را امتحان کنید. چای زنجبیل باعث پاک‌سازی ریه‌ها شده و التهاب سیستم ایمنی بدن را کاهش می‌دهد. علاوه بر اینکه مصرف چای زنجبیل برای سرفه خوب است باعث گرم شدن بدن هم می‌شود و حس سرحال بودن ایجاد می‌کند.

چای زنجبیلی برای ریه

چای زنجبیل برای ریه عالی است. بیماری‌های تنفسی و التهاب ریوی ناشی از آلودگی هوا و آلاینده‌ها و البته کرونا را می‌توان با نوشیدن چای زنجبیل یا دم‌نوش زنجبیل بهبود بخشید.

زنجبیل مشکلات ریه را کم می‌کند و سرفه و سخت نفس کشیدن را بهبود می‌بخشد. به خصوص برای بیماران مبتلا به اسم یا افراد آلرژیک هم مصرف چای زنجبیل توصیه می‌شود. مصرف چای زنجبیل تازه از عفونت ویروسی ریه هم جلوگیری می‌کند.

چای زنجبیل برای گلو درد، آبریزش بینی و سرماخوردگی

زنجبیل ضدالتهاب قوی است که درد را تسکین می‌دهد و به خاطر خاصیت ضدمیکروبی و با تقویت سیستم ایمنی بدن، گلو دردهای ناشی از عفونت را بهتر می‌کند. چای زنجبیل برای گلو درد ناشی از خارش و التهاب گلو هم مناسب است. از چای زنجبیل به عنوان دمنوش برای آبریزش بینی هم استفاده می‌شود.

مصرف چای زنجبیل در بارداری

متخصصان نظرات متفاوتی درباره خواص دم کرده زنجبیل برای بارداری دارند. مطالعاتی به تأثیر چای زنجبیل روی سقط جنین اشاره دارند و عنوان می‌کنند که مصرف زنجبیل باعث تشدید مشکلات و عوارض دوره بارداری می‌شود.

در عین ‌حال، محققانی هم به تأثیر مصرف چای زنجبیل در رفع حالت تهوع صبحگاهی در خانم‌های باردار اشاره می‌کنند؛ بنابراین اگر در دوران بارداری به سر می‌برید حتماً پیش از مصرف زنجبیل در هر ترکیب غذایی حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

چای زنجبیل برای پریودی (آیا زنجبیل قاعده آور است؟)

زنجبیل مسکن قوی در طب سنتی است که به اندازه مفنامیک اسید برای تسکین درمان درد پریودی مفید است و باعث کاهش سریع درد پریود خانگی می‌شود. مصرف چای زنجبیل باعث کاهش شدت درد شده، سردرد و دل درد‌های شدید دوران قاعدگی را آرام می‌کند.البته براساس نتایج تحقیقات، مصرف زنجبیل قاعدگی را القا می‌کند و باعث انقباض دیواره رحم می‌شود.

چای زنجبیلی به کاهش درد قاعدگی کمک می‌کند.

چای زنجبیلی برای تسکین اعصاب و حملات پانیک

دمنوش زنجبیل تسکین‌دهنده اعصاب است و از سردرد، استفراغ و میگرن و حملات عصبی جلوگیری می‌کند. از چای زنجبیل به عنوان درمان خانگی پانیک استفاده می‌شود و به چربی‌سوزی و کاهش وزن، درمان مشکلات گوارشی مانند درد معده، اسهال، درمان درد پریود و موارد بسیاری کمک می‌کند. این چای برای تقویت ریه‌ها و درمان سرفه و گلودرد هم بسیار مفید است.

خوردن چای زنجبیل در صبح مفید است؟

مصرف چای زنجبیل، یکی از بهترین انواع دمنوش برای آبریزش بینی، در وعده صبحانه با افزایش سوخت‌وساز بدن هم به چربی‌سوزی کمک می‌کند و هم باعث تولید انرژی در بدن می‌شود. در واقع با مصرف چای زنجبیل در صبح می‌توان انرژی موردنیاز بدن در طول روز را تأمین نمود.

معایب و مضرات زنجبیل چیست؟

در ادامه موضوع خواص زنجبیل در صبحانه باید بگوییم که زنجبیل بیشتر به مزایایش معروف است تا معایب و مضرات. دکتر طب سنتی مصرف زنجبیل را برای تسکین درد و درمان مشکلات گوارشی توصیه می‌کند. مصرف چای زنجبیل هم جریان خون را بالا برده و از بدن در مقابل بیماری‌های تنفسی محافظت می‌کند. اما معایب زنجبیل را هم نباید نادیده گرفت که در ادامه برخی از معایب و مضرات زنجبیل را آورده‌ایم.

۱. زنجبیل برای چه افرادی مضر است؟

زنان باردار یا شیرده، افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی و افراد مبتلا به دیابت نباید بدون مشورت با پزشک خود زنجبیل مصرف کنند. اگر دچار اختلال خونریزی هستید یا از داروهای رقیق کننده خون از جمله آسپرین استفاده می‌کنید، زنجبیل مصرف نکنید.

۲. مصرف زیاد زنجبیل باعث سوزش سر معده می شود؟

سوزش سر معده از عوارض مصرف بیش از حد زنجبیل است. در مواردی هم علاوه بر ناراحتی معده، باعث آروغ زدن هم می‌شود. در صورتی که با مصرف زنجبیل دچار سوزش سر معده می‌شوید می‌توانید از کپسول‌های زنجبیل به‌عنوان جایگزین استفاده کنید.

۲. اختلال خونریزی و مصرف زنجبیل

تداخل مصرف زنجبیل با داروهایی مثل فن‌پروکومون که داروی کاهش سرعت لخته خون است و وارفارین (داروی مبارزه با انعقاد خون) ممکن است باعث کبودی و افزایش خونریزی در بدن شود.

۳. مصرف زنجبیل برای اسهال

مصرف خواص زنجبیل در صبحانه در دوز بالا می‌تواند باعث اسهال شود چراکه فرایند عبور غذا به معده را سرعت می‌بخشد.

۴. زنجبیل و ناراحتی معده

مصرف زنجبیل به شکل چای یا دمنوش باعث تحریک صفرا شده و گوارش و هضم غذا بهتر انجام می‌شود. تا اینجای کار همه چیز به‌ نفع معده است، اما اگر با معده خالی زنجبیل بخورید، باعث تحریک معده، اختلال گوارشی و در نهایت ناراحتی معده می‌شود.

زنجبیل به هضم بهتر غذا کمک می‌کند.

۵. نفخ و زنجبیل

از جمله اثرات گوارشی چای زنجبیل می‌توان به تأثیر آن روی معده و تجمع گاز معده اشاره کرد که ایجاد نفخ می‌کند. گاهی حتی مصرف زنجبیل در دوز عادی هم در بعضی افراد باعث نفخ معده می‌شود. مصرف نوشابه زنجبیلی گازدار هم باعث تشدید نفخ معده خواهد شد.

۶. کاهش شدید قند خون با زنجبیل ممکن است؟

گاهی مصرف مکمل‌های زنجبیلی یا زنجبیل خام با برخی داروها تداخل پیدا می‌کند که باعث بروز مشکلاتی در بدن می‌شود مثل کاهش شدید قند خون.

۷. آلرژی دهان و مصرف زنجبیل تازه

به آلرژی دهان ناشی از مصرف زنجبیل سندروم حساسیت اورال می‌گویند که با خارش دهان شروع می‌شود. گاهی خارش دهان، مزه بدی در دهان ایجاد می‌کند.

۸. تحریک پوست با زنجبیل

گاهی مصرف زنجبیل حتی به ‌میزان متعادل هم باعث تحریک پوست و خارش چشم، التهاب و سرخی پوست می‌شود.

زنجبیل را با چی بخوریم؟

زنجبیل می تواند شیرینی میوه‌ها را متعادل کند و طعم آن با غذاهای خوش طعم مانند عدس عالی است. ترشی زنجبیل نیز گزینه دیگری است. چاشنی شیرین زنجبیل را همراه با فواید پروبیوتیکی ترشی‌ها مواد مغذی سالمی را علاوه بر مصرف آن به صورت مربا یا دمنوش فراهم می‌کند.

می‌توانید از زنجبیل برای چاشنی انواع غذاها استفاده کنید.

بهترین زمان مصرف زنجبیل کی است؟

خوردن زنجبیل تازه بسیار مفید است و فواید زیادی برای سلامتی به همراه دارد، مخصوصاً زمانی که در صبح استفاده شود. زنجبیل یک داروی عامیانه محبوب برای ناراحتی معده و حالت تهوع است و به هضم و ترشح بزاق کمک می‌کند.

حد مجاز مصرف زنجبیل در روز چقدر است؟

اگر زنجبیل به ‌میزان مناسب و متعادل مصرف شود معمولاً خطر و عوارضی ندارد مگر اینکه به آن حساسیت داشته باشید. مقدار مصرف زنجبیل در روز نباید بیشتر از ۳ گرم باشد، البته بهتر است برای میزان مجاز مصرف زنجبیل حتماً با پزشک مشورت کنید.

خواص زنجبیل برای لاغری

خوراکی‌هایی که خاصیت گرمازایی دارند می‌توانند با افزایش سوخت و ساز بدن، موجب کاهش وزن شوند. با این حساب خواص زنجبیل برای لاغری غیر قابل انکار است. زیرا با بالابردن مصرف انرژی برای سوزاندن چربی سرعت سوخت و ساز را در بدن بالا می‌برد و روند کاهش وزن را تسریع می‌کند.

زنجبیل خام برای لاغری بهتر است قبل از وعده‌های غذایی استفاده شود. به این منظور کمی زنجبیل تازه را رنده کنید و با آب لیمو مخلوط کنید. همچنین می‌توانید یک تکه کوچک زنجبیل را در دهان بجوید.

بهتر است بدانید زنجبیل کالری ندارد و با کم کردن اشتها و ایجاد احساس سیری در کاهش حجم چربی‌های دور شکم تاثیر بسیاری دارد.

خواص زنجبیل برای زنان

زنجبیل تسکین دهنده‌ی موثری برای درمان درد است. پس خانم‌هایی که از قاعدگی‌های دردناک عذاب می‌کشند می‌تواند از خواص زنجبیل خشک استفاده کنند و با مصرف روزانه درد را تسکین دهند. اما خواص زنجبیل برای زنان فقط محدود به کاهش درد قاعدگی نیست، بلکه می‌توانیم به خواص زنجبیل برای عفونت زنان و خواص زنجبیل برای لکه بینی هم اشاره کنیم.

عفونت واژن یکی از شایع‌ترین مشکلاتی است که برای خانم‌ها پیش می‌آید، اما کسانی که با خواص زنجبیل و دارچین و عسل برای درمان عفونت‌های باکتریایی و قارچی آشنا باشند، می‌توان این درمان خانگی و ساده را استفاده کنند. نحوه مصرف زنجبیل برای عفونت به سادگی و با تهیه‌ی دمنوش زنجبیل انجام می‌شود.

همچنین زنانی که دارای تاخیر در قاعدگی هستند یا مشکلاتی مانند کیست تخمدان دارند، می‌توانند از خواص زنجبیل برای رحم و تخمدان در درمان بیماری‌ها استفاده کنند.

آیا زنان باردار می‌توانند زنجبیل استفاده کنند؟

برخی از خانم‌های باردار در مورد خواص و مضرات زنجبیل بر سلامتی نگران هستند. واقعیت این است که خواص زنجبیل در بارداری شامل بهبود گردش خون، تقویت سیستم ایمنی و کاهش کلسترول خون است. حتی کسانی که حالت تهوع صبحگاهی دارند هم می‌توانند از خواص زنجبیل خشک یا تازه استفاده کنند.

البته با توجه به اینکه کسانی که مشکل دیابت یا سرگیجه دارند نباید از زنجبیل استفاده کنند، بهتر است خانم‌های باردار در مورد عوارض مصرف زنجبیل در بارداری با پزشک معالج مشورت کنند.

خواص زنجبیل برای معده

خواص خوردن زنجبیل ناشتا موجب کاهش مشکلات گوارشی می‌شود. زیرا زنجبیل حاوی فیبر است و مواد مغذی آن موجب بهبود حرکات روده و کاهش اسید معده و حتی کاهش یبوست می‌شود.

خواص زنجبیل برای کبد چرب

ترکیبات مفید زنجبیل می‌تواند مواد سمی را از کبد دفع کند. به همین دلیل به کسانی که از مشکلات کبد رنج می‌برند توصیه می‌شود صبح‌ها ناشتا آب زنجبیل تازه مصرف کنند تا کبد را پاکسازی کنند و از خواص زنجبیل استفاده کنند.

خواص زنجبیل برای درمان شوره سر

یکی از خواص زنجبیل برای مو درمان شوره‌ی سر است. زیرا زنجبیل خاصیت قارچ کشی دارد و می‌تواند جایگزین مناسبی برای شامپوهای موضعی باشد. نحوه مصرف زنجبیل برای درمان ساده است و فقط کافی‌ست پودر آن را با آب ترکیب کنید و روی مو اسپری کنید یا از خواص روغن دارچین و زنجبیل استفاده کنید.

خواص زنجبیل برای پوست صورت

خواص زنجبیل برای زنان به زیبایی و حفظ شادابی پوست صورت هم ارتباط دارد، زیرا زنجبیل یک اسکراب قوی و مناسب برای از بین بردن سلول‌های مرده پوستی است. برای استفاده باید کمی پودر زنجبیل را با عسل مخلوط کنید و به صورت ماسک روی پوست صورت بمالید و بعد از نیم ساعت با آب ولرم بشوئید. برای بهره‌مندی از خواص زنجبیل و عسل بهتر است هر هفته یک بار این ماسک را استفاده کنید.

تاثیر زنجبیل بر سرما خوردگی

یکی از راه‌های خلاص شدن از سرما خوردگی‌های ویروسی استفاده از خواص پودر زنجبیل است. زیرا زنجبیل حاوی ماده‌ای به نام دکونژستان است که می‌تواند احتقان را رفع کند. خواص زنجبیل و عسل و لیمو با ترکیب آب  جوش و تهیه‌ی یک چای داغ می‌تواند طول دوره‌ی بیماری را کوتاه کند.

تاثیر زنجبیل بر حساسیت فصلی

یکی دیگر از خواص چای زنجبیل رفع حساسیت‌های فصلی است. کسانی که به بوی گل حساسیت دارند با استفاده از خواص زنجبیل تازه می‌توانند عطسه و آبرزیش بینی را کنترل کنند.

خواص زنجبیل برای عفونت

جینجرول یک زیست فعال موجود در ترکیبات زنجبیل تازه است که می‌تواند عفونت را درمان کند. خواص زنجبیل  تازه برای عفونت دهان و دندان، بیماری‌های التهابی لثه و عفونت تنفسی اثبات شده است.

خواص زنجبیل برای درمان انواع سرطان

این روزها  خیلی از افراد سالمند و جوان قربانی بیماری سرطان می‌شوند، اما بهتر است بدانید خواص دارویی و درمانی زنجبیل می‌تواند رشد غیر عادی سلول‌ها را کنترل کند. خاصیت ضد سرطان زنجبیل تازه به دلیل جینجرول است. به همین دلیل به بیماران سرطانی توصیه می‌شود روزانه از خواص زنجبیل خام و تازه استفاده کنند.

زنجبیل یکی از مواد مغذایی بسیار پرخاصیت است. این ماده غذایی سرشار از آنتی اکسیدان است که از استرس و آسیب به DNA بدن شما جلوگیری می‌کند، همچنین به بدن شما کمک می‌کند تا با بیماری‌های مزمن مانند فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی و بیماری‌های ریوی مبارزه کنید، به علاوه به جلوگیری از پیری زودرس هم کمک می‌کند، اما مصرف زیاد آن توصیه نمی‌شود... برای اطلاع از نحوه مصرف و خواص بیشتر زنجبیل، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

این گیاه بیشتر در مناطق گرم و مرطوب کشت می‌شود و بزرگ‌ترین تولیدکننده آن هندوستان است.

با اینکه مصرف زنجبیل عارضه‌ی خاصی را ایجاد نمی‌کند، اما درصورتی‌که باردار هستید یا مبتلا به بیماری‌های خاص هستید، بهتر است قبل از مصرف زنجبیل با دکتر طب سنتی مشورت کنید.

مجله سلامت پلاس – مدیر سایت
لینک سایت مرجع

مالکیت معنوی مجله سلامت پلاس (healthplusmag.ir) علامت تجاری ناشر است و سایر علائم تجاری مورد استفاده در این مطلب متعلق به دارندگان علامت تجاری مربوطه می باشد.
ناشر وابسته یا مرتبط با دارندگان علامت های تجاری نیست و توسط دارندگان علامت تجاری حمایت، تایید یا ایجاد نشده است مگر اینکه خلاف آن ذکر شده باشد و هیچ ادعایی از سوی ناشر نسبت به حقوق مربوط به علائم تجاری شخص ثالث وجود ندارد.

رزرو تبلیغات

رزرو تبلیغات در مجله سلامت

تبلیغات در سایت

آخرین مطالب

ترفندهایی برای کاهش وزن
  • زیبایی و تناسب اندام
  • 1403/09/01
ترفندهایی برای کاهش وزن
قوی ترین داروی گیاهی ضد سرفه
  • پیشگیری و درمان
  • 1403/08/30
قوی ترین داروی گیاهی ضد سرفه
همه چیز درباره دندان عقل
  • سبک زندگی
  • 1403/08/30
همه چیز درباره دندان عقل
اصول تغذیه ای در بدنسازان
  • ورزش و تندرستی
  • 1403/08/30
اصول تغذیه ای در بدنسازان
تفاوت بین درد مزمن و درد حاد
  • پیشگیری و درمان
  • 1403/08/29
تفاوت بین درد مزمن و درد حاد
مننژیت ویروسی: علت، علائم و راه های بهبود
  • پیشگیری و درمان
  • 1403/08/29
مننژیت ویروسی: علت، علائم و راه های بهبود
ویتامین هایی که برای داشتن پوستی عالی نیاز دارید
  • مراقبت از پوست
  • 1403/08/29
ویتامین هایی که برای داشتن پوستی عالی نیاز دارید
علم سنولیتیک: عصاره گیاهی برای پیری
  • مراقبت از پوست
  • 1403/08/29
علم سنولیتیک: عصاره گیاهی برای پیری
جایگاه طب سنتی ایرانی در تسکین درد
  • طب سنتی و اسلامی
  • 1403/08/28
جایگاه طب سنتی ایرانی در تسکین درد
علت درد مچ دست چیست: بررسی علائم و درمان آن ها
  • پیشگیری و درمان
  • 1403/08/27
علت درد مچ دست چیست: بررسی علائم و درمان آن ها

تی شرت آریا

انواع تی شرت های نخی مردانه

تبلیغات در سایت