- زیبایی و تناسب اندام
- 1403/09/01
- دسته بندی: سلامت و روان
- تاریخ انتشار: 1403/08/27
- زمان مطالعه: 8 دقیقه
افسردگی دوران بارداری افسردگی است که در دوران بارداری اتفاق می افتد. علائم افسردگی شامل غمگینی شدید یا مداوم، اضطراب، خستگی و تغییر در عادات خواب و خوردن است و در موارد شدید، افسردگی قبل از تولد می تواند باعث آسیب افراد به خود یا جنین در حال رشد شود، در این مقاله به بررسی این مشکل و درمان ها که شامل راه های درمان و دارو می باشد، می پردازیم.
افسردگی دوران بارداری افسردگی است که در دوران بارداری اتفاق می افتد. علائم افسردگی شامل غمگینی شدید یا مداوم، اضطراب، خستگی و تغییر در عادات خواب و خوردن است و در موارد شدید، افسردگی قبل از تولد می تواند باعث آسیب افراد به خود یا جنین در حال رشد شود، در این مقاله به بررسی این مشکل و درمان ها که شامل راه های درمان و دارو می باشد، می پردازیم.
افسردگی دوران بارداری چیست؟
افسردگی دوران بارداری باعث غم و اندوه مداوم یا شدید می شود. همچنین می تواند باعث اضطراب، خستگی و مشکلات خواب شود. اگر به این اختلال خلقی مبتلا هستید، از خانواده و دوستان کناره گیری می کنید و هیچ علاقه ای به فعالیت هایی که زمانی از آن لذت می بردید ندارید.
افسردگی دوران بارداری می تواند شما را در هر زمانی از بارداری تحت تاثیر قرار دهد. افسردگی پس از زایمان (PPD) افسردگی است که پس از زایمان ایجاد می شود. توجه به این نکته مهم است که افسردگی دوران بارداری و پس از زایمان با بیبی بلوز متفاوت است.
افسردگی پس از زایمان معمولاً در عرض دو تا سه هفته برطرف می شود. در عین حال، افسردگی قبل از زایمان بدون درمان از بین نمی رود.
علائم افسردگی گاهی با تغییر سبک زندگی بهتر می شود. اما اگر این کار را نکنند، متخصصان این بیماری را با درمان و دارو درمان می کنند. اگر افسردگی دوران بارداری دارید، تنها نیستید. افسردگی یک بیماری شایع پزشکی است و درمان ها می توانند کمک کننده باشند.
چه کسانی ممکن است به افسردگی دوران بارداری مبتلا شوند؟
هر کسی احتمال د ارد به افسردگی دوران بارداری مبتلا شود. اگر شما یا اعضای خانواده تان سابقه بیماری های زیر را داشته باشید، احتمال ابتلا به این بیماری بیشتر است:
اختلالات اضطرابی
اختلال هراس
بیماری های روانی، از جمله اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD)
اختلالات خلقی مانند افسردگی و افسردگی پس از زایمان
افسردگی دوران بارداری در میان افراد با شرایط زیر بسیار شایع است:
حاملگی کودکی با مشکل سلامتی یا نیازهای خاص
با رویدادهای استرس زا زندگی سر و کار دارند (می تواند شامل طلاق، مشکلات سلامتی، مسائل مالی یا مشکل در محل کار باشد)
منتظر دوقلو یا سه قلو هستند
قصد باردار شدن نداشتند
در دوران بارداری شریک یا شبکه ای از دوستان و خانواده حمایت کننده نداشته باشند
برای باردار شدن به دلیل ناباروری مشکل داشتند
افسردگی دوران بارداری چقدر شایع است؟
این حالت بسیار شایع است. محققان معتقدند افسردگی یکی از رایج ترین مسائلی است که افراد باردار با آن مواجه هستند. حدود 5 درصد از بزرگسالان احساس مداوم افسردگی دارند.
علل و علائم افسردگی دوران بارداری
عوامل زیادی در ابتلا به افسردگی در دوران بارداری نقش دارند. یکی از عوامل اصلی داشتن سابقه خانوادگی اختلالات خلقی است. در دوران بارداری، سطح هورمون ها تغییر می کند که می تواند بر خلق و خوی تأثیر بگذارد. افسردگی می تواند ناشی از عدم تعادل سطوح شیمیایی در مغز باشد.
بسیاری از افراد نیز نسبت به تغییراتی که در بدنشان اتفاق می افتد احساس غمگینی یا اضطراب می کنند. آنها ناراحتی های بارداری را تجربه می کنند یا شاید نگرانی های مالی داشته باشند و نگران پذیرش مسئولیت های جدید باشند.
برای کسانی که در معرض خطر افسردگی بالاتری هستند، این تغییرات می تواند طاقت فرسا باشد.
همه گاهی اوقات غمگین، مضطرب یا نگران می شوند. طبیعی است که گاهی اوقات چنین احساسی داشته باشید، به خصوص در دوران بارداری، اما علائم افسردگی پس از چند روز از بین نمی رود و می توانند هفته ها یا ماه ها ادامه داشته باشند و به مرور زمان بدتر شوند. علائم افسردگی در دوران بارداری عبارتند از:
اضطراب، نگرانی بیش از حد و افکار غیر منطقی
تغییر در اشتها و کاهش یا افزایش وزن غیرقابل توضیح (نه به دلیل بارداری)
کاهش علاقه به فعالیت هایی که زمانی از آنها لذت می بردید. یا کناره گیری از دوستان، خانواده و تعاملات اجتماعی
خستگی، خوابیدن بیش از حد معمول، یا مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب (بی خوابی)
احساس غم، ناامیدی، بی حسی، خلأ یا گناه
تحریک پذیری، گریه بیش از حد یا سایر تغییرات خلقی یا نوسانات خلقی
از دست دادن علاقه به رابطه جنسی و مشکل در برقراری ارتباط با شریک زندگی
علائم فیزیکی که ناشی از یک وضعیت سلامتی یا علت دیگری نیست (شامل سردرد، درد عضلانی و مشکلات گوارشی (GI))
مشکلات در تمرکز، به خاطر سپردن چیزها، استدلال یا تصمیم گیری
در موارد دیگر ممکن است زنان باردار مبتلا به افسردگی معمولاً علایم زیر را به مدت 2 هفته یا بیشتر تجربه میکنند:
غم و اندوه مداوم
اختلال تمرکز
خواب خیلی کم و یا خیلی زیاد
از دست دادن علاقه نسبت به فعالیتهایی که در گذشته لذت بخش بوده است
افکار مرگ، خودکشی یا نا امیدی
اضطراب
احساس گناه یا بیارزشی
تغییر عادات غذایی
در موارد شدید، افراد مبتلا به این اختلال افکاری در مورد آسیب رساندن به خود یا جنین در حال رشد دارند... اگر افکار آسیب رساندن به خود یا افکار خودکشی دارید، حتما با یک روان شناس یا روان پزشک مشورت کنید.
افسردگی دوران بارداری چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر علائم افسردگی دوران بارداری را دارید، ارزیابی مهم است. پزشک شما در مورد علائم شما می پرسد آنها می خواهند بدانند چه زمانی شروع شده اند و هر چند وقت یکبار رخ می دهند. آنها ممکن است مراجعه به یک متخصص سلامت روان (مانند یک روانشناس، درمانگر یا مشاور) را توصیه کنند. این متخصص می تواند ارزیابی و درمان کامل را ارائه دهد. اگر سابقه خانوادگی افسردگی یا سایر اختلالات خلقی دارید به آنها بگویید.
مدیریت و درمان افسردگی دوران بارداری
پزشکان افسردگی دوران بارداری را با موارد زیر درمان می کنند:
درمان شناختی رفتاری (CBT): نوعی از درمان است که به شما کمک می کند به نگرانی ها و رفتارهای خود به شیوه ای متفاوت فکر کنید. با گذشت زمان، الگوهای فکری جدیدی ایجاد می کنید. خواهید فهمید که چگونه به موقعیت های خاص به شیوه ای مثبت تر واکنش نشان دهید.
درمان بین فردی (IPT): به شما این امکان را می دهد تا نحوه تعامل خود را با دیگران بهبود بخشید. همچنین به شما کمک می کند روابط خود را توسعه دهید و از گروه های اجتماعی حمایت کنید.
داروهایی برای درمان افسردگی: از پزشک خود بپرسید که مصرف کدامیک در دوران بارداری و شیردهی بی خطر است.
روان درمانی یا گفتار درمانی: که به شما امکان می دهد از طریق احساسات خود صحبت کنید و راه هایی برای مقابله با آن ایجاد کنید. یک درمانگر باتجربه می تواند به شما در مدیریت تغییرات خلقی و احساس بهتر کمک کند.
چندین کار وجود دارد که می توانید برای بهبود خلق و خو و دیدگاه خود انجام دهید. این موارد عبارتند از:
پیدا کردن یک شبکه حمایتی: برقراری ارتباط با سایر والدین منتظر به شما امکان می دهد نگرانی های خود را به اشتراک بگذارید. از افرادی که می دانند چه چیزی را تجربه می کنید، یاد خواهید گرفت.
اولویت قرار دادن سلامتی: در دوران بارداری به اندازه کافی ورزش کنید. روی تغذیه خوب تمرکز کنید، ویتامین های دوران بارداری مصرف کنید و سعی کنید خواب کافی داشته باشید. سیگار را ترک کنید و از الکل پرهیز کنید، زیرا هم برای شما و هم برای جنین در حال رشد خطرناک است. نوشیدن الکل در دوران بارداری می تواند باعث سندرم جنین الکلی شود. سلامت جسمانی بهتر اغلب با بهبود سلامت روان همراه است.
آماده شدن برای نوزاد: با قرار ملاقات های خود برای مراقبت های دوران بارداری همراه باشید. در مورد رشد جنین و نقاط عطف آن بیاموزید و زمانی را برای آماده شدن برای تولد نوزاد خود اختصاص دهید. با دانستن اینکه برای زایمان و بعد از آن آمادگی دارید، احساس بهتری خواهید داشت.
فعال ماندن: وقت خود را با دوستان خود بگذرانید یا با شریک زندگی خود بیرون بروید. تعامل با دیگران و بیرون رفتن از خانه می تواند تاثیر زیادی بر خلق و خوی شما داشته باشد.
سعی در مدیتیشن: اگر استرس یا اضطراب زیادی دارید، یوگا، مدیتیشن و تمرینات تنفسی را امتحان کنید. بین مدیریت استرس و سلامت عاطفی ارتباط وجود دارد. یادگیری برخی از تکنیک های آرام سازی می تواند به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید.
نکات پایانی
اگر باردار هستید، طبیعی است که هر از گاهی احساس اضطراب، نگرانی یا هیجانی کنید، اما اگر غم و اندوه یا اضطراب بر زندگی روزمره شما تأثیر می گذارد، به پزشک خود مراجعه کنید.
در مورد علائم، احساسات و نگرانی های خود باز و صادق باشید... درمان های افسردگی دوران بارداری می تواند کمک کننده باشد و برای شما و جنین بی خطر است.
جهت درمان این اختلال ممکن است به ترکیبی از درمان، دارو و تغییرات سبک زندگی نیاز داشته باشید تا به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید.
مالکیت معنوی مجله سلامت پلاس (healthplusmag.ir) علامت تجاری ناشر است و سایر علائم تجاری مورد استفاده در این مطلب متعلق به دارندگان علامت تجاری مربوطه می باشد.
ناشر وابسته یا مرتبط با دارندگان علامت های تجاری نیست و توسط دارندگان علامت تجاری حمایت، تایید یا ایجاد نشده است مگر اینکه خلاف آن ذکر شده باشد و هیچ ادعایی از سوی ناشر نسبت به حقوق مربوط به علائم تجاری شخص ثالث وجود ندارد.